Choose another language. 

bagaimana untuk berharap: Pelajaran dari Orang Israel dan Harapan Mesianik mereka, Bahagian 24
 
Teks: Yosua 2: 1-21

Dan Yosua bin Nun mengutus dua orang lelaki dari Surati untuk mengintip dengan diam-diam, berkata, "Pergilah melihat negeri itu, bahkan Yerikho. Mereka pergi dan masuk ke dalam rumah pelacur, bernama Rahab, dan menetap di sana.

2 Dan diberitahukan kepada raja Yerikho, katanya: Ketahuilah, orang-orang Israel telah datang ke sana malam untuk mengetahu negeri itu.

3 Dan raja Yerikho mengutus kepada Rahab, katanya: Bawalah orang-orang yang datang kepadamu, yang masuk ke dalam rumahmu, sebab mereka datang untuk mencari seluruh negeri itu.

4 Dan perempuan itu mengambil kedua orang itu, dan menyembunyikannya, dan berkata demikian, "Orang datang kepada saya, tetapi saya tidak tahu dari mana mereka berada:

5 Dan ketika waktu menutup pintu gerbang itu, ketika gelap, keluarlah orang-orang itu: ke mana orang-orang itu pergi; kerana kamu akan menimpa mereka.

6 Tetapi ia membawa mereka ke bumbung rumah itu, dan menyembunyikannya dengan lilin-lilin yang telah diukirnya di atas bumbungnya.

7 Lalu orang-orang itu mengejar mereka sampai ke sungai Yordan, dan ketika orang-orang yang mengejar mereka keluar, mereka menutup pintu gerbang.

8 Dan sebelum mereka dibaringkan, ia datang kepada mereka di atas bumbung;

9 Berkatalah perempuan itu kepada orang-orang itu: "Aku tahu, bahwa TUHAN telah memberikan kepadamu tanah itu, dan ketakutanmu telah jatuh ke atas kami, dan semua penduduk negeri itu lemah karena engkau.

10 Sebab kami telah mendengar bagaimana TUHAN mengeringkan air Laut Merah untukmu, ketika kamu keluar dari Mesir; dan apa yang telah kamu lakukan terhadap kedua raja orang Amori itu, yang ada di seberang sungai Yordan, Sihon dan Og, yang kamu hancurkan.

11 Segera setelah kami mendengar hal-hal ini, hati kami telah mencairkan, dan tidak ada lagi keberanian pada siapa pun, karena engkau: sebab Tuhan, Allahmu, adalah Allah di langit di atas dan di bumi di bawahnya.

12 Oleh sebab itu, bersumpahlah, bersumpahlah kepadaku demi TUHAN, sebab aku telah menunjukkan kepadamu kebaikan, supaya kamu juga menunjukkan kebaikan kepada rumah ayahku, dan memberi kepadaku tanda yang nyata:

13 Dan kamu akan menyelamatkan hidup bapaku, dan ibuku, saudara-saudaraku, dan saudaraku, dan segala yang mereka miliki, dan menyelamatkan nyawaku dari kematian.

14 Jawab orang-orang itu kepadanya: "Hidup kami untukmu, jika kamu tidak mengatakan ini pekerjaan kami." Dan akan terjadi, ketika TUHAN telah memberikan kepada kita tanah itu, supaya kita berbuat baik dan bersungguh-sungguh denganmu.

15 Kemudian ia membiarkan mereka turun dengan tali melalui jendela, karena rumahnya ada di tembok kota, dan ia tinggal di tembok.

16 Maka kata perempuan itu kepada mereka: "Pergilah kamu ke gunung, supaya tidak ada orang yang mengejar kamu; dan sembunyikanlah kamu di sana tiga hari, sampai pengejar-pengejar itu kembali; kemudian kamu akan pergi.

17 Kata orang-orang itu kepadanya: "Kami akan bersumpah dengan sumpah yang telah Engkau serahkan kepada kami.

18 Ketahuilah, ketika kita masuk ke negeri itu, kamu akan mengikat tali benang kirmizi ini di tingkap yang telah kamu berikan kepada kami. Haruslah engkau membawa bapakmu, ibumu, saudara-saudaramu, dan seluruh keluargamu, rumahmu.

19 Dan barangsiapa yang keluar dari pintu rumahmu ke jalan, darahnya akan ada di kepalanya, dan kami akan bersalah. Dan barangsiapa yang bersamamu di rumah, maka darahnya akan kepala kita, jika ada tangannya.

20 Dan jika kamu berkata demikian, maka kami akan berhenti dari sumpahmu yang telah Engkau serahkan kepada kami.

21 Dan dia berkata, "Menurut kata-kata kamu, jadilah ia. Dan dia mengusir mereka, dan mereka pergi: dan dia mengikat garis merah di tingkap.

-------

Bagaimana Harapan: Pelajaran dari Orang Israel dan Harapan Mesias mereka, Bahagian 24 (Khotbah Kapel Kedua Kedatangan Kedua # 239)

Robert Mounce berkata, "Sejarah penebusan kekal tidak lengkap sehingga Kristus kembali. Ia adalah untuk tindakan terakhir dalam drama penebusan yang hebat bahawa gereja menanti dengan kerinduan. "

Dalam komik jalur Calvin dan Hobbes, bos Calvin sedang menangkapnya duduk di mejanya memandang tingkap. "Mengapa kamu tidak bekerja Calvin?" Tanpa berfikir, Calvin mengaku kepada bosnya, "Kerana aku tidak melihat kamu datang." Dalam banyak cara, kita sedang tidur dan kita tidak melihat apa yang akan datang. Akibatnya, kami tidak berfungsi. Kami tidak bekerja untuk Tuhan. Kami hanya terlibat dengan usaha hayat.

Dalam mesej terakhir kami, kami mula melihat kisah Rahab. Sekarang kita akan terus melihat persamaan antara kisah Rahab dan harapan kita dalam kedatangan kedua Kristus.

Kedua-dua pengintip yang datang kepada Rahab dapat disamakan dengan kedatangan Kristus yang pertama. Apabila Yesus datang, dia memberi amaran kepada dunia kemurkaan yang akan datang. Dia memberitahu mereka bahawa satu-satunya cara untuk diselamatkan adalah mempercayai Dia. Walau bagaimanapun, hanya segelintir sahaja mengambil perhatian. Sama seperti yang dijanjikan oleh mata-mata Rahab bahawa dia akan diselamatkan dari kemusnahan yang akan datang, Yesus berjanji kepada kita bahawa kita adalah orang Kristian bahawa kita akan diselamatkan dari kemusnahan dunia dan yang jahat.

Kembalinya tentera Israel adalah seperti kemunculan kedua kedatangan Kristus. Pertama kali orang Israel masuk ke Jericho, mereka datang sebagai pengintip. Kali kedua, mereka datang sebagai penakluk. Pertama kali Yesus memasuki dunia, Dia datang dengan rendah diri dan tidak mempunyai tempat untuk meletakkan kepala-Nya sepanjang pelayanan-Nya. Untuk kedua kalinya, Yesus akan kembali dengan kuasa dan kemuliaan.

Seperti Rahab menunggu orang Israel kembali, mengambil harapan dengan janji bahawa dia akan terhindar dari kematian yang telah disimpan untuk orang-orang lain yang tinggal di Jericho, kita harus menunggu Yesus kembali, dengan harapan akan percaya bahawa Yesus akan kembali sebagai Raja yang menaklukkan, dengan semua tuan rumah surga di belakangNya. Bagaimanapun, walaupun kita menunggu dan berharap, kita tidak seharusnya terbiar. Sama seperti Rahab mengumpulkan semua ahli keluarganya supaya mereka juga dapat diselamatkan, kita harus memberi amaran kepada semua orang yang kita dapat dari kemurkaan untuk datang dan mendesak mereka untuk meletakkan iman mereka kepada Kristus sehingga mereka dapat diselamatkan bersama dengan kita.

-----
 
Sekarang, jika anda tidak percaya kepada Yesus Kristus, saya mendesak anda untuk percaya kepada-Nya kerana Dia akan datang lagi dan anda tidak mahu ditinggalkan. Berikut adalah cara anda boleh meletakkan kepercayaan dan kepercayaan kepada Dia untuk Keselamatan dari dosa dan akibat dosa.
 
Pertama, terima kenyataan bahawa anda adalah seorang yang berdosa, dan anda telah melanggar hukum Tuhan. Alkitab mengatakan dalam Roma 3:23: "Sebab semua orang telah berbuat dosa dan kurang dari kemuliaan Allah."
 
Kedua, terima kenyataan bahawa ada penalti untuk dosa. Alkitab menyatakan dalam Roma 6:23: "Kerana upah dosa adalah kematian ..."
 
Ketiga, terima kenyataan bahawa anda berada di jalan menuju neraka. Yesus Kristus berkata dalam Matius 10:28: "Dan janganlah kamu takut kepada mereka yang membunuh tubuh, tetapi tidak dapat membunuh jiwa, tetapi takutilah dia yang dapat menghancurkan jiwa dan jasmani di dalam neraka." Juga, Alkitab menyatakan dalam Wahyu 21: 8: "Tetapi orang yang takut, tidak percaya, dan yang keji, dan pembunuh, dan pendusta dan ahli sihir, dan penyembah berhala, dan semua pendusta, akan mempunyai bagian mereka di dalam tasik yang terbakar dengan api dan brimstone: yang merupakan kematian kedua. "
 
Kini berita buruk, tapi inilah berita baik. Yesus Kristus berkata dalam Yohanes 3:16: "Sebab Allah begitu mengasihi dunia, sehingga Ia memberikan Anak-Nya yang tunggal, supaya setiap orang yang percaya kepada-Nya tidak binasa, melainkan beroleh hidup yang kekal." Hanya percaya dalam hatimu bahawa Yesus Kristus telah mati untuk dosa-dosa kamu, dikuburkan, dan bangkit dari kematian oleh kuasa Tuhan untuk kamu sehingga kamu dapat hidup kekal bersama-Nya. Berdoalah dan minta Dia masuk ke dalam hati anda hari ini, dan Dia akan.
 
Roma 10: 9 & 13 berkata, "Sekiranya kamu mengaku dengan mulutmu Tuhan Yesus, dan percaya kepada hatimu bahawa Allah telah membangkitkan Dia dari antara orang mati, engkau akan diselamatkan ... Sebab barangsiapa yang memanggil nama Tuhan akan diselamatkan. "
 
Sekiranya anda percaya bahawa Yesus Kristus telah mati di kayu Salib untuk dosa-dosa anda, dikuburkan, dan bangkit dari kematian, dan anda ingin mempercayai Dia untuk keselamatan anda hari ini, doakanlah doa sederhana ini: Tuhan Bapa Suci, saya sedar bahawa saya Saya seorang yang berdosa dan saya telah melakukan beberapa perkara buruk dalam hidup saya. Saya minta maaf atas dosa saya, dan hari ini saya memilih untuk berpaling dari dosa saya. Demi Yesus Kristus, maafkanlah dosa-dosaku. Saya percaya dengan sepenuh hati saya bahawa Yesus Kristus telah mati untuk saya, dimakamkan, dan bangkit semula. Saya mempercayai Yesus Kristus sebagai Juruselamat saya dan saya memilih mengikuti Dia sebagai Tuhan dari hari ini ke hadapan. Tuhan Yesus, masuklah ke dalam hati saya dan selamatkan jiwa saya dan ubah hidup saya hari ini. Amen.
 
Jika anda hanya percaya kepada Yesus Kristus sebagai Penyelamat anda, dan anda berdoa agar doa itu dan maksudnya dari hati anda, saya menyatakan kepada anda bahawa berdasarkan Firman Allah, anda kini diselamatkan dari Neraka dan anda sedang dalam perjalanan ke Syurga. Selamat datang kepada keluarga Allah! Tahniah untuk melakukan perkara yang paling penting dalam hidup dan menerima Yesus Kristus sebagai Tuhan dan Penyelamat anda. Untuk maklumat lanjut untuk membantu anda mengembangkan kepercayaan baru anda dalam Kristus, pergi ke Gospel Light Society.com dan baca "Apa yang Harus Dilakukan Selepas Anda Memasuki Melalui Pintu." Yesus Kristus berkata dalam Yohanes 10: 9, "Aku adalah pintu: oleh saya jika ada orang masuk, dia akan diselamatkan, dan akan masuk dan keluar dan mencari padang rumput."
 
Tuhan mengasihi awak. Kami sayang awak. Dan semoga Tuhan memberkati anda.