Choose another language. 

како да се надеваме: Лекции од Израелците и нивното месијанско очекување, дел 24
 
Текст: Исус Навин 2: 1-21

И Исус Навин, син на Нун, испрати од Шитим двајца мажи да шпионираат тајно, велејќи: „Одете, погледнете ја земјата, дури и Ерихон“. И отидоа и влегоа во куќата на блудницата, по име Рахаб, и таму се сместија.

2 И му беше кажано на царот на Ерихон, велејќи: „Ете, таму дојдоа мажи овде, синовите на Израел, да ја пребаруваат земјата.

3 И царот на Ерихон го испрати до Раав, велејќи: „Изведете ги луѓето што доаѓаат кај вас, кои влегоа во вашата куќа, зашто тие ќе дојдат да ја пребаруваат целата земја.

4 И жената ги зеде двајцата и ги скри и рече така: Дојдоа кај мене мажи, но јас не од каде бев:

5 И се случи во времето на затворање на портата, кога беше темно, мажите излегоа: каде и да отидоа мажите, не сакав: побрзо следете ги; зашто ќе ги надминете.

6 Но, ги донесе до покривот на куќата и ги сокри со стебленцата на лен, што таа ја нареди на покривот.

7 И мажите го следеа патот кон Јордан кон коњите: и штом ќе ги снема оние што ги следеа по нив, ја затворија портата.

8 И пред да бидат положени, дојде до нив на покривот;

9 И им рече на мажите: Знам дека Господ ви ја дал земјата и дека вашиот терор падна врз нас и дека сите жители на земјата слабоат заради вас.

10 Зашто, ние слушнавме како Господ ја исуши водата на Црвеното Море за вас, кога излеговте од Египет; и што им направи на двајцата цареви на Аморејците, кои беа од другата страна Јордан, Сион и Ог, кои крајно ги уништи.

11 И штом ќе ги слушнавме овие работи, нашите срца се стопија, и немаше повеќе храброст кај никој, заради вас: за Господ, твојот Бог, тој е Бог на небото погоре и на земјата под.

12 Затоа, сега те молам, се заколнам пред Господа, зашто ти покажав kindубезност, дека ќе покажеш kindубезност кон куќата на татко ми и ќе ми дадеш вистински ток:

13 И тоа ќе го спасите жив татко ми, мајка ми, браќа мои и сестри мои и сето она што го имаат и ќе го спасат нашите животи од смртта.

14 А мажите answered одговорија: „Нашиот живот за ваш, ако не го кажете ова дело. И ќе биде, кога Господ ќе ни ја даде земјата, ќе се однесуваме kindубезно и вистински со тебе.

15 Потоа ги изнена со кабел низ прозорецот, зашто нејзината куќа се наоѓаше на градскиот wallид и таа живееше на идот.

16 И им рече: „Дојдете на планина, за да не ве исполнат гонителите; и скриј се таму три дена, сè додека не се вратат прогонувачите; и потоа може да одиш по патот.

17 И мажите said рекоа: „willе бидеме невини од оваа твоја заклетва за која нè натера да се заколнаме.

18 Ете, кога ќе влеземе во земјата, ќе ја врзувате оваа нитка црвена нишка во прозорецот што не изневеривте; до тебе

19 И ќе биде, секој што ќе излезе од вратите на твојата куќа на улица, крвта ќе му биде на главата, и ние ќе бидеме невини: и кој ќе биде со тебе во куќата, неговата крв ќе биде нашата глава, ако некоја рака биде на него.

20 И ако го кажете ова наше дело, тогаш ќе се откажеме од својата заклетва, која нè натера да се заколнам.

21 И рече: „Според твоите зборови, така и да е“. И ги испрати, и тие заминаа; и ја зацврсти црвената линија по прозорецот.

-------

Како да се надеваме: Лекции од Израелците и нивното месијанско очекување, Дел 24 (Втор прилог за капела бр. 239)

Роберт Моунс рече: „Откупната историја останува нецелосна сè додека Христос не се врати. Тоа е за последниот чин во големата драма на откупување што црквата ја чека со копнеж “.

Во стрипот Калвин и Хобс, газдата на Калвин го фаќа како седи на неговата биро и зјапа во прозорецот. „Зошто не работиш Калвин?“, Без многу размислување, Калвин му призна на својот шеф, „Затоа што не те видов како доаѓаш.“ На многу начини спиеме и не гледаме што доаѓа. Како резултат на тоа, ние не работиме. Ние не работиме за Господ. Ние сме само баш вклучени во животните стремежи.

Во нашата последна порака, почнавме да ја разгледуваме приказната за Рахаб. Сега ќе продолжиме да ги гледаме паралелите помеѓу приказната за Рахаб и надежта што ја имаме во второто Христово доаѓање.

Двајцата шпиони што доаѓаат во Раав можат да се споредат со првото Христово доаѓање. Кога дојде Исус, го предупреди светот за гневот што доаѓа. Тој им рече дека единствениот начин да се спасат е да верувате во Него. Сепак, само неколкумина внимаваа. Исто како што шпионите му ветиле на Рахаб дека ќе се спаси од следното уништување, Исус им ветува на оние од нас кои се христијани дека ќе се спасиме од доаѓањето уништување на светот и злите.

Враќањето на израелската војска е како идното второ доаѓање на Христос. Првиот пат кога Израелците влегоа во Ерихон, дојдоа како шпиони. Втор пат, дојдоа како освојувачи. Првиот пат кога Исус влезе во светот, Тој дојде смирено и немаше каде да ја положи главата во текот на својата служба. Втор пат, Исус ќе се врати во моќ и слава.

Како што Рахаб чекаше да се вратат Израелците, надевајќи се во ветувањето дека таа ќе биде поштедена од смртта што ја има за другите луѓе што живееле во Ерихон, треба да чекаме да се врати Исус, надевајќи се во уверувањето дека Исус ќе се врати како освојувачки Цар, со сите домаќини на небото зад Него. Сепак, дури и додека чекаме и се надеваме, не треба да бидеме без работа. Исто како што Рахаб ги собра сите нејзини членови на семејството за да можат да бидат спасени, треба да ги предупредиме сите што можеме за гневот да дојдат и да ги повикаме да ја стават својата вера во Христа, за да можат да бидат спасени заедно со нас.

-----
 
Сега, ако не сте верник во Исус Христос, ве повикувам да верувате во Него затоа што Тој повторно доаѓа и не сакате да останете зад себе. Еве како можете да ја поставите својата вера и доверба во Него за спасение од гревот и последиците од гревот.
 
Прво, прифатете го фактот дека сте грешник и дека сте го прекршиле Божјиот закон. Библијата вели во Римјаните 3:23: „Зашто сите згрешија и го скратија славата Божја“.
 
Второ, прифатете го фактот дека постои казна за грев. Библијата се вели во Римјаните 6:23: „Бидејќи платата за гревот е смрт ...“
 
Трето, прифатете го фактот дека сте на патот кон пеколот. Исус Христос рече во Матеј 10:28: „И не плашете се од оние што го убиваат телото, но не можат да ја убијат душата: туку плашете се од оној што може да ги уништи душата и телото во пеколот“. Исто така, Библијата вели во Откровение 21: 8: „Но, исплашениот, неверниот и гнасните и убијците, и курвиците и волшебниците, идолопоклониците и сите лажговци, ќе го имаат својот дел во езерото што гори со оган и сулфур: што е втора смрт “.
 
Сега тоа е лоша вест, но еве ги добрите вести. Исус Христос рече во Јован 3:16: „Зашто Бог го сакаше светот толку многу, што го даде својот единороден Син, секој што верува во Него не треба да загине, туку да има вечен живот“. Само верувајте во вашето срце дека Исус Христос умрел за вашите гревови, бил погребан и воскреснал од мртвите со моќта на Бога за вас, за да можете да живеете вечно со Него. Молете се и замолете Го да влезе во твоето срце денес, и Тој ќе.
 
Римјаните 10: 9 и 13 вели: „Ако, ако со устата ти го исповедаш Господ Исус, и веруваш во твоето срце дека Бог го воскреснал од мртвите, ќе се спасиш ... зашто, секој што ќе го повика името на Господ ќе биде спасен “.
 
Ако верувате дека Исус Христос умрел на Крстот за вашите гревови, бил погребан и воскреснал од мртвите, и сакате да му верувате на Него за спасение денес, ве молам молете се со мене оваа едноставна молитва: Светиот Отец Боже, сфаќам дека јас Јас сум грешник и дека сум направил некои лоши работи во мојот живот. Iал ми е за моите гревови и денес избрав да се свртам од моите гревови. Заради Исус Христос, простете ми за моите гревови. Јас со сето срце верувам дека Исус Христос умре за мене, беше погребан и воскресна. Јас му верувам на Исус Христос како мој Спасител и од овој ден избирам да го следам како Господ. Господи Исусе, те молам, влези во моето срце и спаси ми ја душата и променете го мојот живот денес. Амин
 
Ако само му верувавте на Исус Христос како свој Спасител, а вие ја молевте таа молитва и ја мислевте од срцето, јас ви велам дека врз основа на Словото Божјо, сега сте спасени од пеколот и сте на пат кон Небото. Добредојдовте во семејството на Бога! Честитки што ја направивте најважната работа во животот и што го примате Исус Христос како ваш Господ и Спасител. За повеќе информации за да ви помогнеме да се развивате во својата нова вера во Христа, одете на Gospel Light Society.com и прочитајте „Што да правите откако ќе влезете низ вратата“. Исус Христос рече во Јован 10: 9, "Јас сум вратата: од мене, ако некој влезе внатре, тој ќе се спаси, ќе влезе и излегува и ќе најде пасиште".
 
Бог те сака. Ние те сакаме. И, Бог може да те благослови.