Choose another language. 

si të shpresojmë: Mësime nga izraelitët dhe Pritja e tyre Mesianike, Pjesa 24
 
Teksti: Josiu 2: 1-21

Atëherë Jozueu, bir i Nunit dërgoi nga Shitimi dy burra për të spiunuar fshehurazi, duke thënë: "Shko shiko vendin, edhe Jerikon,". Atëherë ata shkuan dhe hynë në shtëpinë e një prostitute, të quajtur Rahab, dhe u vendosën atje.

2 Kështu iu tha mbretit të Jerikosë, duke thënë: "Ja, erdhën këtu natë njerëz të bijve të Izraelit për të kontrolluar vendin".

3 Atëherë mbreti i Jerikosë dërgoi përpara Rahabit duke i thënë: "Sillni njerëzit që kanë ardhur te ti, që janë futur në shtëpinë tënde, sepse ata do të vijnë për të kontrolluar tërë vendin.

4 Dhe gruaja mori dy burrat, i fshehu dhe tha kështu: "Kanë ardhur burra tek unë, por unë nuk dua prej nga ishin"

5 Dhe ndodhi që në kohën e mbylljes së portës, kur ishte errët, burrat dolën; ku nuk shkuan njerëzit, por nuk e ndjek; sepse do t'i kapërceni ata.

6 Por ajo i çoi deri në çatinë e shtëpisë dhe i fshehu me kërcellin e lirit, të cilin e kishte rregulluar në çati.

7 Dhe burrat ndoqën pas tyre rrugën për në Jordan për në forme; dhe sa më shpejt ata që ndiqnin pas tyre u larguan, ata mbyllën portën.

8 Dhe para se të pushoheshin, ajo u ngjit atyre mbi çati;

9 Atëherë ajo u tha burrave: "Unë e di se Zoti ju ka dhënë vendin dhe se tmerri juaj ra mbi ne dhe se të gjithë banorët e vendit ligështohen për shkakun tuaj.

10 Sepse kemi dëgjuar se si Zoti thau ujin e detit të Kuq për ju, kur dolët nga Egjipti; dhe atë që u bëri dy mbretërve të Amorejve, që ishin në anën tjetër Jordan, Sihon dhe Og, të cilët i shkatërrove plotësisht.

11 Dhe, sapo i dëgjuam këto gjëra, zemrat tona u shkrinë dhe askush nuk mbeti më kurajo për ju; për Zotin, Perëndinë tuaj, ai është Perëndi në qiell lart dhe në tokë poshtë tij.

12 Tani, pra, ju lutem, më betoni për Zotin, pasi t'ju tregova mirësi, që gjithashtu të tregoni dashamirësi ndaj shtëpisë së atit tim dhe të më jepni një shenjë të vërtetë:

13 Dhe që ju do të shpëtoni të gjallë babanë tim, nënën time, vëllezërit e mi, motrat e mia dhe gjithçka që ata kanë, dhe do të çlironi jetën tonë nga vdekja.

14 Atëherë burrat iu përgjigjën: "Jeta jonë për ty, nëse nuk e bën këtë punë tonë". Dhe kur Zoti do të na japë tokën, ne do të veprojmë me mirësi dhe vërtet me ty.

15 Pastaj i lëshoi ​​poshtë me anë të një kordoni nëpër dritare, sepse shtëpia e saj ishte mbi murin e qytetit dhe ajo banonte mbi mur.

16 Dhe ajo u tha atyre: '' Dilni në mal, që të mos ju takojnë ndjekësit; dhe fshihuni atje tre ditë, derisa të kthehen ndjekësit; dhe më pas mund të shkoni në rrugën tuaj.

17 Atëherë burrat i thanë: "Ne do të jemi të patëmetë për këtë betimin tënd për të cilin na bënë të betohemi".

18 Ja, kur të hyjmë në tokë, do të lidhësh këtë fije të kuqe të ndezur në dritaren që na ke lëshuar; shtëpi për ty.

19 Dhe do të ndodhë që kushdo që të dalë nga dyert e shtëpisë sate në rrugë, gjaku i tij do të jetë mbi kokën e tij dhe ne do të jemi të pafajshëm; dhe kushdo që do të jetë me ty në shtëpi, gjaku i tij do të ndizet koka jonë, nëse ndonjë dorë qoftë mbi të.

20 Dhe nëse e thoni këtë biznes, atëherë ne do të braktisemi betimin tuaj për të cilin ju na keni bërë të betohemi.

21 Dhe ajo tha: "Sipas fjalëve tuaja, kështu do të jetë". Dhe ajo i dërgoi ata dhe ata u nisën; dhe ajo lidhi vijën e kuqe të ndezur në dritare.

-------

Si të shpresojmë: Mësime nga izraelitët dhe Pritja e tyre Mesianike, Pjesa 24 (Predikimi i Dytë i Kapelës Nr. 239)

Robert Moun tha: "Historia e Shëlbimit mbetet e paplotë derisa Krishti të kthehet. Isshtë për aktin e fundit në dramën e madhe të shëlbimit që kisha e pret me dëshirë. ”

Në shiritin komik Calvin dhe Hobbes, shefi i Calvin po e kap atë të ulur në tryezën e tij duke parë dritaren. "Pse nuk po punon Calvin?" Pa menduar shumë Calvin rrëfeu shefit të tij, "sepse nuk të pashë që po vinte." Në shumë mënyra ne jemi në gjumë dhe ne nuk shohim se çfarë po vjen. Si pasojë, ne nuk po punojmë. Ne nuk po punojmë për Zotin. Ne jemi të përfshirë vetëm me përpikëri në ndjekjet e jetës.

Në mesazhin tonë të fundit, filluam të shikojmë historinë e Rahabit. Tani do të vazhdojmë të shohim paralelet midis historisë së Rahabit dhe shpresës që kemi në ardhjen e dytë të Krishtit.

Dy spiunët që vijnë në Rahab mund të krahasohen me ardhjen e parë të Krishtit. Kur erdhi Jezusi, ai paralajmëroi botën e zemërimit që do të vinte. Ai u tha atyre se mënyra e vetme për të shpëtuar ishte të besoni në Të. Sidoqoftë, vetëm disa morën vesh. Ashtu siç spiunët i premtuan Rahabit se ajo do të shpëtonte nga shkatërrimi që do të vinte, Jezusi u premton atyre prej nesh që janë të krishterë se do të shpëtohemi nga shkatërrimi i ardhshëm i botës dhe i pabesit.

Kthimi i ushtrisë izraelite është si ardhja e dytë e ardhshme e Krishtit. Herën e parë që izraelitët hynë në Jeriko, ata erdhën si spiunë. Herën e dytë, ata erdhën si pushtues. Herën e parë kur Jezusi hyri në botë, Ai erdhi me përulësi dhe nuk kishte ku ta fuste kokën gjatë gjithë shërbimit të Tij. Herën e dytë, Jezusi do të kthehet në fuqi dhe lavdi.

Ashtu si Rahabi priste që Izraelitët të ktheheshin, duke shpresuar në premtimin se ajo do të kursehej nga vdekja që ishte në treg për njerëzit e tjerë që banonin në Jeriko, edhe ne duhet të presim që Jezusi të kthehej, duke shpresuar në sigurinë se Jezusi do të kthehet si një Mbret pushtues, me të gjithë ushtritë e parajsës pas Tij. Sidoqoftë, edhe kur presim dhe shpresojmë, nuk duhet të jemi boshe. Ashtu siç Rahabi mblodhi të gjithë anëtarët e familjes së saj në mënyrë që ata gjithashtu të shpëtohen, ne duhet të paralajmërojmë të gjithë ata që mundemi për zemërimin që të vijnë dhe t'i nxisim ata të vendosin besimin e tyre në Krishtin në mënyrë që ata të shpëtohen së bashku me ne.

-----
 
Tani, nëse nuk jeni besimtar në Jezu Krishtin, ju bëj thirrje të keni besim tek Ai sepse Ai po vjen përsëri dhe nuk dëshironi të mbeteni pas. Ja se si mund ta vendosni besimin dhe besimin tuaj tek Ai për Shpëtimin nga mëkati dhe pasojat e mëkatit.
 
Së pari, pranoni faktin se jeni mëkatar dhe që keni shkelur ligjin e Perëndisë. Bibla thotë te Romakëve 3:23: "Sepse të gjithë kanë mëkatuar dhe u shkurtuan nga lavdia e Perëndisë".
 
Së dyti, pranoni faktin se ekziston një dënim për mëkatin. Bibla thotë në Romakëve 6:23: "Sepse paga e mëkatit është vdekje ..."
 
Së treti, pranoni faktin se jeni në rrugën për ferr. Jezu Krishti tha në Mateu 10:28: "Dhe mos kini frikë nga ata që vrasin trupin, por nuk janë në gjendje të vrasin shpirtin; por më mirë kini frikë nga ai që mund të shkatërrojë shpirtin dhe trupin në ferr". Po ashtu, Bibla thotë në Zbulesën 21: 8: "Por frikët, mosbesimi, të neveritshmit dhe vrasësit, kurvërret dhe magjistarët, idhujtarët dhe të gjithë gënjeshtarët do të kenë pjesën e tyre në liqenin që digjet me zjarr dhe gur guri: që është vdekja e dytë ”.
 
Tani ky është një lajm i keq, por këtu është lajmi i mirë. Jezu Krishti tha në Gjonin 3:16: "Sepse Perëndia e deshi aq shumë botën, sa dha Birin e tij të vetëmlindurin, që kushdo që beson në të të mos humbasë, por të ketë jetën e përhershme". Vetëm besoni në zemrën tuaj që Jezu Krishti vdiq për mëkatet tuaja, u varros dhe u ringjall prej së vdekurish me anë të fuqisë së Perëndisë për ju, në mënyrë që të mund të jetoni përjetësisht me Të. Lutuni dhe kërkojini Atij që të hyjë në zemrën tuaj sot, dhe Ai do.
 
Romakëve 10: 9 & 13 thotë: "Që nëse do të rrëfesh me gojën tënde Zotin Jezus dhe do të besosh në zemrën tënde që Perëndia e ka ringjallur prej së vdekurish, do të shpëtosh ... sepse kushdo që do të thërret emrin e Zoti do të shpëtohet ".
 
Nëse besoni se Jezu Krishti vdiq në Kryq për mëkatet tuaja, u varros dhe u ringjall prej së vdekurish, dhe ju doni ta besoni Atë për Shpëtimin tuaj sot, ju lutemi lutuni me mua këtë lutje të thjeshtë: Atë i Shenjtë Zot, e kuptoj që unë jam mëkatar dhe që kam bërë disa gjëra të këqija në jetën time. Më vjen keq për mëkatet e mia dhe sot zgjedh të kthehem nga mëkatet e mia. Për hir të Jezu Krishtit, ju lutem më falni për mëkatet e mia. Unë besoj me gjithë zemrën time që Jezu Krishti vdiq për mua, u varros dhe u ringjall përsëri. Unë i besoj Jezu Krishtit si Shpëtimtarin tim dhe zgjedh ta ndjek atë si Zot që nga kjo ditë përpara. O Zot Jezus, të lutem hyr në zemrën time dhe më shpëto shpirtin dhe ndrysho jetën time sot. Amen.
 
Nëse thjesht i besuat Jezu Krishtit si Shpëtimtarit tuaj, dhe ju e lutët atë lutje dhe e nënkuptonit atë nga zemra juaj, unë ju deklaroj juve që bazuar në Fjalën e Perëndisë, tani jeni shpëtuar nga Ferri dhe jeni duke shkuar në Qiell. Mirësevini në familjen e Zotit! Urime që keni bërë gjënë më të rëndësishme në jetë dhe që po pranoni Jezu Krishtin si Zotin dhe Shpëtimtarin tuaj. Për më shumë informacione për t'ju ndihmuar të rriteni në besimin tuaj të ri në Krishtin, shkoni tek Shoqëria Drita e Ungjillit.com dhe lexoni "Tofarë duhet të bëni pasi të hyni përmes derës". Jezu Krishti tha në Gjoni 10: 9, "Unë jam dera; me anë të meje nëse dikush hyn brenda, ai do të shpëtohet, do të hyjë dhe del dhe do të gjejë kullotë".
 
Zoti të do. Ne Të duam ty. Dhe Zoti ju bekoftë.