Choose another language.

Tonton, Berdoa dan Bekerja, Bahagian 4
 
TEXT: Mark 13: 32-37
 
32 Tetapi pada hari itu dan pada waktu itu tiada seorang pun yang mengetahui, tidak, melainkan malaikat-malaikat yang ada di sorga, bukan Anak, melainkan Bapa.

33 Pandanglah, berjaga-jaga dan berdoalah; sebab kamu tidak tahu kapan waktunya.
 
34 Sebab Anak Manusia adalah seperti seorang yang pergi jauh, yang meninggalkan rumahnya, dan memberikan kuasa kepada hamba-hambanya, dan untuk setiap orang pekerjaannya, dan memerintahkan porter untuk berjaga-jaga.
 
35 Oleh sebab itu berjaga-jagalah, sebab kamu tidak tahu, ketika tuan rumah itu datang, pada waktu petang, atau pada tengah malam, atau pada petang-petang, atau pada pagi hari:
 
36 Supaya tidak datang tiba-tiba ia mendapati kamu sedang tidur.
 
37 Dan apa yang aku katakan kepadamu, aku berkata kepada semua, Lihatlah.

--- doa ---
 
Tonton, Berdoa dan Bekerja, Bahagian 4
 
Dari perumpamaan ini mengenai Kedatangan Kedua Yesus Kristus, kita telah membincangkan kepentingan mengambil perhatian terhadap kata-kata Yesus. Kita juga telah membincangkan kepentingan pengawasan ketika kita menanti kedatangan-Nya. Perkara seterusnya yang Yesus perintah kita lakukan ialah berdoa. Dia berkata, "Perhatikanlah, berjaga-jaga dan berdoalah: sebab kamu tidak tahu kapan waktunya."
 
Mengapa penting untuk kita berdoa berdasarkan Kedatangan Kedua? Nah, sebagai orang Kristian, kita adalah warganegara dunia lain, kerajaan lain. Di sini di bumi ini, kita jauh dari rumah yang sebenarnya. Doa adalah cara komunikasi kita dengan Raja kita yang sebenarnya. Kami menerima arahan daripada-Nya, dan kami menyatakan keperluan dan keinginan kita di hadapan-Nya. Adalah penting agar kita mengekalkan komunikasi dengan Tuhan supaya kita tidak berkecil hati di dunia ini.
 
Satu lagi sebab mengapa kita harus rajin dalam doa ketika kita menunggu kedatangan Kedua adalah kerana keselamatan jiwa yang hilang bergantung kepadanya. Kita tidak tahu hari atau jam kembali Tuhan, tetapi setiap hari yang berlalu meletakkan kita satu hari lebih dekat. Ini juga bermakna bahawa orang-orang yang belum selamat itu telah kehilangan satu hari untuk membuat keputusan untuk mempercayai Kristus sebagai Penyelamat. Kita boleh berkhidmat kepada Tuhan dan membantu membina Kerajaan dengan berdoa untuk orang yang hilang untuk mengenal Kristus. Warren WIersbe berkata, "Jika kerja Tuhan hari ini memanggil orang untuk nama-Nya, maka semakin lama gereja itu selesai, lebih cepat Tuhan kita akan kembali."
 
Kita harus berdoa secara berkala untuk orang yang tidak selamat dan juga untuk berani berkongsi Injil. Pemenuhan Suruhanjaya Agung adalah arahan utama kami - satu perkara yang perlu kita lakukan. Melalui doa yang konsisten kepada Tuhan, kita dapat memperoleh kekuatan yang kita perlukan untuk berkongsi Kristus dan kedamaian yang kita perlukan untuk hidup di dunia ini.
 
William Young menulis:
 
Sebagai lebih gelap, lebih gelap jatuh sekitar
Bayang-bayang malam,
Kami berkumpul di sini dengan pujian dan doa,
Untuk mencari cahaya abadi.
 
Bapa di Syurga, kepada-Mu diketahui
Banyak harapan dan ketakutan kita,
Berat berat berat badan kita,
Kepahitan kami air mata.
 
Kami berdoa untuk orang-orang yang tidak hadir,
Siapa yang telah bersama kami di sini:
Dan dalam hati rahsia kita, kita namakan
Yang jauh dan yang sayang.
 
Untuk mata yang letih, dan sakit hati,
Dan kaki yang berasal dari Engkau,
Yang sakit, yang miskin, yang letih, yang jatuh,
Kami berdoa, Tuhan cinta.
 
Kami membawa kepada harapan dan ketakutan kami
Dan di kaki Thi Anda berbaring;
Dan, Ayah, Engkau yang mencintai semua orang
Kita akan mendengar apabila kita berdoa.
 
Sekarang, jika anda bukan orang percaya dalam Yesus Kristus, saya mendesak anda untuk mempercayai Dia kerana Dia akan datang lagi dan anda tidak mahu ditinggalkan. Berikut adalah cara anda boleh meletakkan kepercayaan dan kepercayaan kepada Dia untuk Keselamatan dari dosa dan akibat dosa.
 
Pertama, terima kenyataan bahawa anda adalah seorang yang berdosa, dan anda telah melanggar hukum Tuhan. Alkitab mengatakan dalam Roma 3:23: "Sebab semua orang telah berdosa dan kurang dari kemuliaan Allah."
 
Kedua, terima hakikat bahawa ada penalti untuk dosa. Alkitab menyatakan dalam Roma 6:23: "Karena upah dosa adalah kematian ..."
 
Ketiga, terima kenyataan bahawa anda berada di jalan menuju neraka. Yesus Kristus berkata dalam Matius 10:28: "Dan janganlah kamu takut kepada orang-orang yang membunuh tubuh, tetapi tidak dapat membunuh jiwa, tetapi takutilah dia yang dapat menghancurkan jiwa dan jasmani di neraka." Juga, Alkitab menyatakan dalam Wahyu 21: 8: "Tetapi orang yang takut, tidak percaya, dan yang keji, dan pembunuh, dan pendusta, ahli sihir, dan penyembah berhala, dan semua pendusta, akan mempunyai bagian mereka di dalam tasik yang membakar dengan api dan brimstone: yang merupakan kematian kedua. "
 
Sekarang ini berita buruk, tetapi inilah berita baik. Yesus Kristus berkata dalam Yohanes 3:16: "Sebab Allah begitu mengasihi dunia, sehingga Ia memberikan Anak-Nya yang tunggal, supaya setiap orang yang percaya kepada-Nya tidak binasa, melainkan beroleh hidup yang kekal." Hanya percaya dalam hatimu bahawa Yesus Kristus telah mati untuk dosa-dosa kamu, dikuburkan, dan bangkit dari kematian oleh kuasa Tuhan untuk kamu sehingga kamu dapat hidup kekal bersama-Nya. Berdoalah dan minta Dia masuk ke dalam hati anda hari ini, dan Dia akan.
 
Roma 10: 9 & 13 mengatakan, "Sekiranya kamu mengaku dengan mulutmu Tuhan Yesus, dan percaya dalam hatimu bahawa Allah telah membangkitkan Dia dari antara orang mati, kamu akan diselamatkan ... Sebab barangsiapa yang memanggil nama Tuhan akan diselamatkan. "

Jika anda percaya bahawa Yesus Kristus telah mati di Salib untuk dosa-dosa anda, dikuburkan, dan bangkit dari kematian, dan anda ingin mempercayai Dia untuk Keselamatan anda hari ini, doakan dengan doa sederhana ini: Bapa Bapa Allah, saya sedar bahawa saya Saya seorang yang berdosa dan saya melakukan beberapa perkara buruk dalam hidup saya. Saya minta maaf atas dosaku, dan hari ini saya memilih untuk berpaling dari dosa-dosa saya. Demi Yesus Kristus, maafkanlah dosa-dosaku. Saya percaya dengan sepenuh hati saya bahawa Yesus Kristus telah mati untuk saya, dimakamkan, dan bangkit semula. Saya percaya Yesus Kristus sebagai Penyelamat saya dan saya memilih untuk mengikut Dia sebagai Tuhan dari hari ini ke hadapan. Tuhan Yesus, sila masuk ke dalam hati saya dan menyelamatkan jiwa saya dan mengubah hidup saya hari ini. Amen.
 
Jika anda hanya percaya kepada Yesus Kristus sebagai Juruselamat anda, dan anda berdoa agar doa itu dan menerangkannya dari hati anda, saya menyatakan kepada anda bahawa berdasarkan Firman Tuhan, anda kini diselamatkan dari Neraka dan anda sedang dalam perjalanan ke Syurga. Selamat datang kepada keluarga Tuhan! Tahniah untuk melakukan perkara yang paling penting dalam hidup dan menerima Yesus Kristus sebagai Tuhan dan Penyelamat anda. Untuk maklumat lanjut untuk membantu anda mengembangkan kepercayaan baru anda dalam Kristus, pergi ke Gospel Light Society.com dan baca "Apa yang Harus Dilakukan Selepas Anda Memasuki Melalui Pintu." Yesus Kristus berkata dalam Yohanes 10: 9, "Aku adalah pintu: oleh saya jika ada orang masuk, dia akan diselamatkan, dan akan masuk dan keluar dan mencari padang rumput."
 
Tuhan mengasihi awak. Kami sayang awak. Dan semoga Tuhan memberkati anda.