Choose another language.

Tonton, Berdoa dan Bekerja, Bahagian 2
 
TEXT: Mark 13: 32-37
 
32 Tetapi pada hari itu dan pada waktu itu tiada seorang pun yang mengetahui, tidak, melainkan malaikat-malaikat yang ada di sorga, bukan Anak, melainkan Bapa.

33 Pandanglah, berjaga-jaga dan berdoalah; sebab kamu tidak tahu kapan waktunya.
 
34 Sebab Anak Manusia adalah seperti seorang yang pergi jauh, yang meninggalkan rumahnya, dan memberikan kuasa kepada hamba-hambanya, dan untuk setiap orang pekerjaannya, dan memerintahkan porter untuk berjaga-jaga.
 
35 Oleh sebab itu berjaga-jagalah, sebab kamu tidak tahu, ketika tuan rumah itu datang, pada waktu petang, atau pada tengah malam, atau pada petang-petang, atau pada pagi hari:
 
36 Supaya tidak datang tiba-tiba ia mendapati kamu sedang tidur.
 
37 Dan apa yang aku katakan kepadamu, aku berkata kepada semua, Lihatlah.

--- doa ---
 
Tonton, Berdoa dan Bekerja, Bahagian 2
 
Billy Graham berkata, "Pengajaran Alkitab tentang Kedatangan Kedua Kristus dianggap sebagai 'doomsday' khotbah. Tetapi tidak lagi. Ia adalah satu-satunya Ray harapan yang bersinar sebagai rasuk yang sentiasa mencerahkan di dunia yang gelap. "
 
Dalam mesej terakhir kita, kita mula melihat Perumpamaan Penjaga Pintu, atau Perumpamaan Rumah Tangga Guru, untuk memberi kita bimbingan mengenai apa yang sepatutnya kita lakukan ketika kita menanti Kedatangan Kedua Yesus Kristus. Dengan rahmat Tuhan, kita harus setia dan sibuk sehingga kembali Guru. Kita masing-masing mempunyai tugas untuk melakukan di tengah-tengah ketiadaan fizikal Tuhan.
 
Yesus memulakan perumpamaan ini dengan tiga perintah yang harus kita taat. Yang pertama ialah, "Perhatikanlah." Frasa ini bermaksud untuk melihat atau memberi perhatian. Yesus mahu kita memberi perhatian kepada Dia, perintah-perintah-Nya, dan teladan-Nya. Kita menjadi wakil-Nya di Bumi ini. Jika anda menghantar seseorang untuk mewakili anda sebelum pihak berkuasa tertentu, anda akan mahu mereka menjalankan diri dengan cara yang tertentu. Begitu juga, Yesus mahu kita menjalankan diri kita dengan cara tertentu di dunia kerana dunia melihat kita untuk melihat apa yang Yesus suka. Sekiranya kita mengikuti teladan Yesus, kita harus memberi perhatian kepada Dia.
 
Walau bagaimanapun, ramai di antara kita mempunyai pandangan kita mengenai usaha duniawi, pemimpin politik, atau kemajuan peribadi. Kami tidak bersedia untuk kembali kepada Yesus, dan kami juga tidak berminat untuk bersiap sedia. Kami telah menetapkan mata kita pada segala yang lain tetapi Yesus Kristus. Siapa yang anda perhatikan hari ini? Siapa yang telingamu? Siapa yang matanya? Lebih penting lagi, siapa atau apa yang telah menangkap fikiran anda? Adakah anda berkata dengan John, "Walaupun demikian, datanglah, Tuhan Yesus"? Atau, adakah anda berkata, "Datang, Tuhan Yesus, tetapi hanya selepas saya selesai melakukan apa yang saya mahu lakukan"?
 
Kita tidak dapat mengalami rahmat Tuhan Yesus Kristus untuk menjalani kehidupan ini melainkan jika kita mengindahkan apa yang dikatakan Yesus kepada kita. Jika kita mengambil perhatian terhadap mesej yang dihantar oleh dunia, daging, dan syaitan, kita akan berakhir dengan tidak puas, bimbang, tertekan, dan kecewa. Dunia ini tidak dapat memuaskan cita-cita kita yang terdalam. Dan kita tidak boleh membuang masa mengejar kebahagiaan dan pemenuhan di mana ia tidak dapat dijumpai. Sebaliknya, sebagai ahli Rumah Tangga Guru, mari kita perhatikan Guru Besar, Yesus Kristus. Walaupun ia kelihatannya telah lama berlalu, Dia sentiasa bersama kita, Dia tidak akan meninggalkan kita, dan pada suatu hari Ia akan kembali untuk membawa kita ke tempat yang telah disediakan untuk kita.
 
Frances J. Crosby menulis:
 
Tonton dan berdoalah bahawa apabila Guru datang,
Jika pada waktu pagi, siang atau malam,
Dia boleh mencari lampu di setiap tetingkap,
Dipotong, dan dibakar dengan jelas dan cerah.
 
Tonton dan berdoalah, dan jangan meninggalkan jawatan kami,
Sehingga kita mendengar suara Pengantin;
Kemudian dengan Dia perayaan perkahwinan,
Kami akan sentiasa bersukacita.
 
Tonton dan berdoalah, perintah Tuhan;
Tonton dan berdoalah, 'kembar tidak lama.
Tidak lama lagi Dia akan berkumpul di rumah orang tersayang,
Kepada lembah lagu gembira.
 
Sekarang, jika anda bukan orang percaya dalam Yesus Kristus, saya mendesak anda untuk mempercayai Dia kerana Dia akan datang lagi dan anda tidak mahu ditinggalkan. Berikut adalah cara anda boleh meletakkan kepercayaan dan kepercayaan kepada Dia untuk Keselamatan dari dosa dan akibat dosa.
 
Pertama, terima kenyataan bahawa anda adalah seorang yang berdosa, dan anda telah melanggar hukum Tuhan. Alkitab mengatakan dalam Roma 3:23: "Sebab semua orang telah berdosa dan kurang dari kemuliaan Allah."
 
Kedua, terima hakikat bahawa ada penalti untuk dosa. Alkitab menyatakan dalam Roma 6:23: "Karena upah dosa adalah kematian ..."
 
Ketiga, terima kenyataan bahawa anda berada di jalan menuju neraka. Yesus Kristus berkata dalam Matius 10:28: "Dan janganlah kamu takut kepada orang-orang yang membunuh tubuh, tetapi tidak dapat membunuh jiwa, tetapi takutilah dia yang dapat menghancurkan jiwa dan jasmani di neraka." Juga, Alkitab menyatakan dalam Wahyu 21: 8: "Tetapi orang yang takut, tidak percaya, dan yang keji, dan pembunuh, dan pendusta, ahli sihir, dan penyembah berhala, dan semua pendusta, akan mempunyai bagian mereka di dalam tasik yang membakar dengan api dan brimstone: yang merupakan kematian kedua. "

Sekarang ini berita buruk, tetapi inilah berita baik. Yesus Kristus berkata dalam Yohanes 3:16: "Sebab Allah begitu mengasihi dunia, sehingga Ia memberikan Anak-Nya yang tunggal, supaya setiap orang yang percaya kepada-Nya tidak binasa, melainkan beroleh hidup yang kekal." Hanya percaya dalam hatimu bahawa Yesus Kristus telah mati untuk dosa-dosa kamu, dikuburkan, dan bangkit dari kematian oleh kuasa Tuhan untuk kamu sehingga kamu dapat hidup kekal bersama-Nya. Berdoalah dan minta Dia masuk ke dalam hati anda hari ini, dan Dia akan.
 
Roma 10: 9 & 13 mengatakan, "Sekiranya kamu mengaku dengan mulutmu Tuhan Yesus, dan percaya dalam hatimu bahawa Allah telah membangkitkan Dia dari antara orang mati, kamu akan diselamatkan ... Sebab barangsiapa yang memanggil nama Tuhan akan diselamatkan. "
 
Jika anda percaya bahawa Yesus Kristus telah mati di Salib untuk dosa-dosa anda, dikuburkan, dan bangkit dari kematian, dan anda ingin mempercayai Dia untuk Keselamatan anda hari ini, doakan dengan doa sederhana ini: Bapa Bapa Allah, saya sedar bahawa saya Saya seorang yang berdosa dan saya melakukan beberapa perkara buruk dalam hidup saya. Saya minta maaf atas dosaku, dan hari ini saya memilih untuk berpaling dari dosa-dosa saya. Demi Yesus Kristus, maafkanlah dosa-dosaku. Saya percaya dengan sepenuh hati saya bahawa Yesus Kristus telah mati untuk saya, dimakamkan, dan bangkit semula. Saya percaya Yesus Kristus sebagai Penyelamat saya dan saya memilih untuk mengikut Dia sebagai Tuhan dari hari ini ke hadapan. Tuhan Yesus, sila masuk ke dalam hati saya dan menyelamatkan jiwa saya dan mengubah hidup saya hari ini. Amen.
 
Jika anda hanya percaya kepada Yesus Kristus sebagai Juruselamat anda, dan anda berdoa agar doa itu dan menerangkannya dari hati anda, saya menyatakan kepada anda bahawa berdasarkan Firman Tuhan, anda kini diselamatkan dari Neraka dan anda sedang dalam perjalanan ke Syurga. Selamat datang kepada keluarga Tuhan! Tahniah untuk melakukan perkara yang paling penting dalam hidup dan menerima Yesus Kristus sebagai Tuhan dan Penyelamat anda. Untuk maklumat lanjut untuk membantu anda mengembangkan kepercayaan baru anda dalam Kristus, pergi ke Gospel Light Society.com dan baca "Apa yang Harus Dilakukan Selepas Anda Memasuki Melalui Pintu." Yesus Kristus berkata dalam Yohanes 10: 9, "Aku adalah pintu: oleh saya jika ada orang masuk, dia akan diselamatkan, dan akan masuk dan keluar dan mencari padang rumput."
 
Tuhan mengasihi awak. Kami sayang awak. Dan semoga Tuhan memberkati anda.