Choose another language.

Слободна состојба на слава (дел 54): подобри денови однапред, дел 3
 
Текст: Откровение 22: 12-21
 
12 И, ете, брзо доаѓам; и мојата награда е со мене, за да му дадам секому според неговата работа.
 
13 Јас сум Алфа и Омега, почетокот и крајот, првиот и последниот.
 
14 Блажени се оние што ги исполнуваат неговите заповеди, за да имаат право на дрвото на животот и да влезат низ портите во градот.
 
15 Зашто, без кучиња, маѓепсачи и проститутки, убијци и идолопоклоници, и секој што сака и прави лаги.
 
16 Јас Исус го испрати мојот ангел да ви сведочи за овие работи во црквите. Јас сум коренот и потомството на Давид, и светлата и утринската ѕвезда.
 
17 Духот и невестата велат: Дојдете. И тој, кој слуша, рече: Дојди. И нека дојде оној, што е најпрво. И секој што сака, нека слободно ја зема водата од животот.
 
18 Зашто сведочам на секој човек, кој ги слуша зборовите од пророштвото на оваа книга, ако некој го додаде тоа, Бог ќе му ги додаде злата што се запишани во оваа книга:
 
19 И ако некој одземе од зборовите од книгата на ова пророштво, Бог ќе го отстрани својот дел од книгата на животот и од светиот град и од она што е напишано во оваа книга.
 
20 Оној кој сведочи за овие работи, вели: "Сигурно доаѓам брзо. Амин. Дури и така, дојди, Господи Исусе.
 
21 Благодатта на нашиот Господ Исус Христос е со сите вас. Амин.

--- молитва ---
 
Во нашата последна порака, продолживме да гледаме на огромната покана на Исус Христос за да ги "дојдиме" паровите со ветување дека ќе бидат подобри денови. На светците од Јован му била потребна оваа порака на надеж; денес ни треба оваа порака на надеж; и светот за кој е проречено во Откровение, дефинитивно ќе треба оваа порака на надеж. Заедно со пораката на надеж имаме покана за "Дојди". "Духот", кој е Светиот Дух, вели: "Дојди". Но, Јован пишува дека "Невестата" исто така вели: "Дојди".
 
Невестата е Црквата, телото Христово. Ние не треба едноставно да ја примиме поканата за себе, но треба да ја предадеме. Во последниве години, многу е напишано и кажано за вид на порака што невестата, Црквата, му ја испраќа на светот. Што зборуваме? Некои велат дека "доаѓаат" и "сеат семе" во ова министерство и ќе бидеш финансиски просперитетен. Некои велат "дојдат" и гласаат за овој политичар, кој сакаме. Некои велат дека "доаѓаат" во нашата црква и ќе бидете среќни и удобни.
 
Но, кога велиме "дојди", треба да значиме истото што значи Духот. Ворен Вирсбе пишува: "Верниците треба да ги поканат изгубените грешници да му веруваат на Христос и да пијат вода од животот СЛОБОДНО. Навистина, кога црквата живее во очекување на Христовото враќање, таквиот став предизвикува министерство и евангелизам, како и чистотата на срцето. да им кажуваме на другите за Божјата благодат. Вистинското разбирање на пророштвото БИБЛЕ треба да нѐ поттикне да ја послушаме Божјата Реч и да ја споделиме Божјата покана со еден изгубен свет. "
 
Треба да поминеме по покана на Исус Христос и Светиот Дух. И постојат многу прилики што го прават токму тоа. Пораката на црквата на оние кои се фатени во скандали за сексуално вознемирување од оваа измината година треба да бидат: "Дојдете, и нека Христос ги излечи вашите рани". "Дојди, и нека Христос го преобрази твоето похотливо срце". На оние кои се погодени од опиоидната криза, ние велиме: "Дојдете и нека Христос ја раскине таа упориште во вашиот живот". За оние кои ги загубија членовите на семејството на насилство и природни катастрофи оваа година, велевме: "Дојди, и нека Христос те утеши во вашиот очај". На оние кои ги загубија своите работни места, нивниот живот, нивните пензии, или она што го имате, велевме: "Дојди, и нека Христос ви даде живот повеќе изобилство". На оние светски уморни, грешни болни души, ние велиме: "Дојдете, примајте спасение, врска со Бога и дом на Небото".
 
Дојдете, разубедувајте се, каде и да потешите,
Дојдете до седиштето на милост, ревносно коленирајте.
Еве ги вашите ранети срца, тука кажи му на вашата болка;
Земјата нема тага што рајот не може да излечи.
 
Еве, види го Лебот на животот, видете ги водите што течат
Четврто од престолот Божји, чист одозгора.
Дојдете на празникот на љубовта; дојди, некогаш знаејќи
Земјата нема тага, но рајот не може да излечи.
 
Црква, ќе ја поканиш ли денес поканата? Грешници, ќе ја добиете ли поканата денес? Христос вели: "Дојдете при мене, сите што вежбате и се тешки, и јас ќе ве успокојам ... Дојдете, и ќе најдете починок на своите души".
 
Дозволете ми да ви покажам како можете да се одморите во својата душа така што ќе ја ставите својата вера и доверба во Исус Христос.

Прво, прифатете го фактот дека сте грешник и дека сте го скршиле Божјиот закон. Библијата вели во Римјаните 3:23: "Зашто сите згрешија и не ја слават Божјата слава"

Второ, прифати фактот дека постои казна за грев. Во Римјаните 6:23 Библијата вели: "Зашто платата за гревот е смрт ..."

Трето, прифатете го фактот дека сте на пат кон пеколот. Исус Христос во Матеј 10:28 рекол: "И не се плашете од оние кои го убиваат телото, но не можат да ја убијат душата, туку страв од оној кој може да ја уништи душата и телото во пеколот". Исто така, Библијата вели во Откровение 21: 8: "Но страшните и неверните, и гнасни, и убијци, проповедници и гатачи, и идолопоклоници и сите лажливци, ќе учествуваат во езерото што гори со оган и Сулфур: што е втората смрт. "

Сега тоа е лоша вест, но тука е добрата вест. Исус Христос во Јован 3:16 рекол: "Зашто Бог толку го возљуби светот, што го даде својот единороден Син, за секој што верува во него да не загине, туку да има вечен живот" Верувај во твоето срце дека Исус Христос умре за твоите гревови, беше погребан и воскресна од мртвите со силата Божја за вас за да можеш да живееш вечно со Него. Молете се и побарајте од Него да дојде во твоето срце денес, и Тој ќе.

Римјаните 10: 9 и 13 вели: "Ако со устата ти исповедаш Господ Исус, и ќе веруваш во твоето срце дека Бог го воскресна од мртвите, ќе се спасиш ... Зашто, кој ќе го повика името на Господ ќе се спаси. "

Ако верувате дека Исус Христос умрел на крстот за своите гревови, бил погребан и воскресна од мртвите и сакате да Му верувате на своето спасение денес, молете се со мене оваа едноставна молитва: Светиот Отец Боже, сфаќам дека јас Сум грешник и дека направив некои лоши работи во мојот живот. Жалам за моите гревови, и денес избирам да се свртам од моите гревови. За доброто на Исус Христос, прости ми ги моите гревови. Верувам со сето свое срце дека Исус Христос умре за мене, беше погребан и повторно се кренав. Верувам дека Исус Христос е мој Спасител и јас избрав да го следам Него како Господ од овој ден напред. Господи Исусе, молам, дојди во моето срце и да ја спаси мојата душа и да го промени мојот живот денес. Амин.

Ако само му верувате на Исус Христос како на вашиот Спасител, и ја молевте таа молитва и го значеше тоа од твоето срце, јас ви објавувам дека врз основа на Божјото Слово, сега сте спасени од Пеколот и вие сте на пат кон небото. Добредојдовте во семејството Божјо! Честитки за тоа што го направивте најважното нешто во животот и тоа го прима Исус Христос како ваш Господар и Спасител. За повеќе информации за да ви помогне да растат во својата новооткриена вера во Христа, одете во Евангелието светско општество. И прочитајте "Што да направите откако ќе влезете низ вратата". Исус Христос во Јован 10: 9 рекол: "Јас сум врата: од мене, ако некој влегува во него, ќе се спаси, ќе влезе и ќе излезе и ќе најде пасиште"
 
Бог те сака. Ние те сакаме. И Бог може да те благослови.