Choose another language.

Како да се надмине искушението, дел 59

Добредојдовте во класата 183 за учениците на христијанските војници. Јас сум Даниел Вајт III, претседател на Евангел светлината општество и пастир на Евангелието Светлината куќа на молитва Интернешнл. Целта на овој пат заедно е да ги научиме младите верници сè што им треба да знаат за нивната вера во Исус Христос и да им дадат знаење што им е потребно за да живеат победнички христијански живот.

Нашиот главен библиски стих е 1 Коринтјаните 10:13:

Нема да те зема искушение, но како што е заедничко за човекот; но Бог е верен, кој нема да страда од тебе да бидеш искушан над оној што си способен; но со искушението, исто така, ќе направи начин да избегате, за да можете да го поднесете.

--- молитва ---

Нашата лекција денес е насловена како "Како да се надминеме искушението, дел 59"

Во овој дел од нашата христијанска класа ученик класа, ние ќе продолжиме да гледаме на специфични искушенија кои се, како што вели Библијата, "заеднички за човекот". Ние гледаме што вели Библијата за овие гревови, за да можеме да бидеме свесни за своите опасности и за да можеме да скриеме Писмо во нашите срца да ги користиме кога сме во искушение.

Гревот што ќе продолжиме да го гледаме денес е гревот на "страста". Ова е трет грев во листата на 12 искушенија што доаѓаат од два извори - еден древен и еден современ. Првиот извор е листа што ја развиле монасите во раната црква наречена "седум смртни гревови" или "кардинални гревови". Вториот извор е истражувањето на Барна од 2011 година, кое ги следеше главните искушенија со кои Американците признаа дека се борат.

Денес, ќе продолжиме да го гледаме Јаков 1: 13-15.

Јаков 1: 13-15
 
13 Никој нека не кажува кога е искушуван, јас сум искушуван од Бога; зашто Бог не може да биде искушуван со зло, ниту да го искушува секој човек;
 
14 Но, секој човек е искушуван, кога тој е одвлечен од сопствената похота и примамлив.
 
15 Потоа, кога зацврстува страста, тој греши; и гревот, кога е завршен, донесува смрт.
 
-----

Овој пасус ни кажува дека најдлабокиот извор на искушение не е ѓаволот, ниту светот, туку нашето сопствено тело. Тоа е нашата "сопствена желба" која нè одвлекува од прав и тесен пат. Повеќето луѓе мислат дека ако нешто доаѓа од нив и е за нивно задоволство, тогаш тоа не смее да биде лошо. Но, Библијата ни кажува дека страста што е во "зачнува и создава грев, а гревот, кога е завршен, донесува смрт".
 
Грчкиот збор преведен како "страст" е морално и духовно неутрален термин кој едноставно означува присуство на силна желба или импулс, копнеж или страсна желба. Кога нашата копнеж или желба е насочена кон зли работи, станува искушение. Ако ја следиме оваа желба и му дозволиме на нашето тело да има свој пат, тој замислува грев во нашите умови. Грант Ричисон пишува: "Има огромна моќ во похотлива мисла. Христијанинот мора да се справи со гревот во моментот на искушението, а не во точката каде што избираме да грешиме. Откако ќе избереме да се отвориме себеси за грев, отвореното дејство на гревот е речиси неизбежен Никој од нас не може да го избегне искушението Не е грев да се биде искушуван, но гревот е да се предадеме на искушението Злото идеи ќе се раѓаат во нашите умови додека не се сретнеме со Спасителот. телевизијата денес претставува големо искушение на верникот, а страстите доаѓаат во нашите умови преку овие возила. Тоа доаѓа неочекувано и брзо ". Овие влијанија се комбинираат со нашите природни, телесни похоти, создавајќи моќен коктел од искушение. Сепак, не смееме да попуштиме.
 
Ако принесуваме искушение и грев, Библијата ни кажува дека "гревот, кога е завршен, донесува смрт" Грчкиот збор преведен како "завршен" значи "целосно израснат". Дами и господа, гревот е жива работа. Тоа може да започне мало дете во нашите животи, но ако не го искорениме брзо, тоа ќе прерасне во тврдоглав тинејџер, кој не сака да се промени, и, конечно, возрасен, поставен по своите патишта. Гревот на кој им е дозволено да згреши и да создаде резултати во смртта. За верникот, тоа значи загадување на моќта на Светиот Дух во неговиот живот и прекин на неговата заедница со Бога. Стивен Кол рече: "Џејмс покажува дека гревот никогаш не е стационарен, постојано се движи кон својата крајна и страшна смрт - грешка како мала пукнатина во браната. ако не се поправи брзо, тоа може да доведе до колапс на целата браната, предизвикувајќи ужасно уништување ".
 
Не дозволувајте вашата страст да доведе до искушение. Не дозволувајте искушенијата да доведат до грев. Не дозволувајте гревот да доведе до смрт.
 
Ако се борите со страст или грев, земете го овој пасус до срце и почнете да го употребувате следниот пат кога ќе се соочите со тоа искушение.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
Ако не го познавате Исус Христос како ваш Спасител, овде е како да го запознаете денес:

Прво, прифатете го фактот дека сте грешник и дека сте го скршиле Божјиот закон. Библијата вели во Римјаните 3:23: "Зашто сите згрешија и не ја слават Божјата слава"

Второ, прифати фактот дека постои казна за грев. Во Римјаните 6:23 Библијата вели: "Зашто платата за гревот е смрт ..."

Трето, прифатете го фактот дека сте на пат кон пеколот. Исус Христос во Матеј 10:28 рекол: "И не се плашете од оние кои го убиваат телото, но не можат да ја убијат душата, туку страв од оној кој може да ја уништи душата и телото во пеколот". Исто така, Библијата вели во Откровение 21: 8: "Но страшните и неверните, и гнасни, и убијци, проповедници и гатачи, и идолопоклоници и сите лажливци, ќе учествуваат во езерото што гори со оган и Сулфур: што е втората смрт. "

Сега тоа е лоша вест, но тука е добрата вест. Исус Христос во Јован 3:16 рекол: "Зашто Бог толку го возљуби светот, што го даде својот единороден Син, за секој што верува во него да не загине, туку да има вечен живот" Верувај во твоето срце дека Исус Христос умре за твоите гревови, беше погребан и воскресна од мртвите со силата Божја за вас за да можеш да живееш вечно со Него. Молете се и побарајте од Него да дојде во твоето срце денес, и Тој ќе.

Римјаните 10: 9 и 13 вели: "Ако со устата ти исповедаш Господ Исус, и ќе веруваш во твоето срце дека Бог го воскресна од мртвите, ќе се спасиш ... Зашто, кој ќе го повика името на Господ ќе се спаси. "

Ако верувате дека Исус Христос умрел на крстот за своите гревови, бил погребан и воскресна од мртвите и сакате да Му верувате на своето спасение денес, молете се со мене оваа едноставна молитва: Светиот Отец Боже, сфаќам дека јас Сум грешник и дека направив некои лоши работи во мојот живот. Жалам за моите гревови, и денес избирам да се свртам од моите гревови. За доброто на Исус Христос, прости ми ги моите гревови. Верувам со сето свое срце дека Исус Христос умре за мене, беше погребан и повторно се кренав. Верувам дека Исус Христос е мој Спасител и јас избрав да го следам Него како Господ од овој ден напред. Господи Исусе, молам, дојди во моето срце и да ја спаси мојата душа и да го промени мојот живот денес. Амин.

Ако само му верувате на Исус Христос како на вашиот Спасител, и ја молевте таа молитва и го значеше тоа од твоето срце, јас ви објавувам дека врз основа на Божјото Слово, сега сте спасени од Пеколот и вие сте на пат кон небото. Добредојдовте во семејството Божјо! Честитки за тоа што го направивте најважното нешто во животот и тоа го прима Исус Христос како ваш Господар и Спасител. За повеќе информации за да ви помогне да растат во својата новооткриена вера во Христа, одете во Евангелието светско општество. И прочитајте "Што да направите откако ќе влезете низ вратата". Исус Христос во Јован 10: 9 рекол: "Јас сум врата: од мене, ако некој влегува во него, ќе се спаси, ќе влезе и ќе излезе и ќе најде пасиште"
 
Бог те сака. Ние те сакаме. И Бог може да те благослови.