Choose another language. 

2 Korintus 5:17 berkata, "Oleh itu jika mana-mana lelaki berada dalam Kristus, ia adalah makhluk yang baru: yang lama itu telah berlalu; tiba-tiba, semua perkara-perkara yang menjadi baru. "

Setiap kali tahun baru gulung di sekeliling, orang mula berfikir tentang apa yang mereka boleh berubah dalam hidup mereka. Sesetengah orang mengatakan bahawa mereka akan kehilangan berat badan dan mula makan sihat. Lain-lain mengatakan bahawa mereka akan kembali ke kolej atau keluar dari hutang. Ada yang mengatakan bahawa mereka akan menulis buku atau memulakan perniagaan mereka sendiri. Dan lain-lain untuk melakukan atau mendapatkan dianjurkan menghabiskan lebih banyak masa dengan keluarga dan rakan-rakan.

Permulaan tahun baru merupakan satu kesempatan yang baik untuk membuat perubahan dalam hidup anda. Saya percaya bahawa Tuhan memberikan kita penanda masa itu sebagai satu cara untuk kita berhenti, melihat kembali kehidupan kita, dan mengenal pasti perkara-perkara yang kita boleh mengubah untuk masa depan. Walau bagaimanapun, ramai orang memberi tumpuan kepada membuat perubahan hanya luar - perubahan yang akan meningkatkan cara mereka melihat, meningkatkan taraf hidup mereka, atau meningkatkan bagaimana orang lain melihat mereka. Saya percaya bahawa perubahan yang terbaik anda boleh membuat perubahan dari dalam ke luar - perubahan hati, semangat, dan fikiran. Dalam erti kata lain, perubahan yang membawa kira-kira yang baru anda untuk tahun baru. Sebab tidak boleh benar-benar menjadi Tahun Baru untuk anda jika tidak ada baru anda untuk Tahun Baru.

Jadi, hari ini, saya ingin berkongsi dengan anda dari Firman Allah bagaimana anda boleh menjadi baru anda seperti yang kita menuju ke tahun baru. Dalam Korintus Kedua bab 5, Paulus menulis kepada orang-orang mukmin Korintus mengenai implikasi kematian Kristus. Beliau menekankan bahawa Kristus mati untuk "semua manusia", jadi sesiapa sahaja boleh mempunyai kehidupan yang baru melalui Yesus Kristus. Kerana kematian Kristus, keselamatan tidak terhad kepada orang-orang Yahudi, tetapi telah dibuka kepada semua orang. Ini adalah berita baik untuk kita hari ini kerana ia membolehkan kita mengetahui bahawa sesiapa sahaja boleh mempunyai perubahan besar dalam kehidupan mereka melalui kuasa Injil Tuhan Yesus Kristus.

Ramai orang mendapati kehidupan baru di dalam Kristus. Sesetengah orang terkenal yang anda telah mendengar, seperti: Penyanyi Carrie Underwood, Super Bowl-menang bola sepak jurulatih Tony Dungy, Pemain NBA Kevin Durant, penulis dan pengulas berita Kirsten Kuasa, pelakon Blair Underwood, atlet Olimpik Brady Ellison, pemenang pingat emas Olimpik Sanya Richards-Ross, dan golf PGA juara pelancongan Webb Simpson, semua telah menyatakan bahawa orang yang membuat perbezaan terbesar dalam hidup mereka adalah Yesus Kristus.

Blair Underwood berkata, "Saya seorang Kristian. Saya percaya Tuhan mempunyai pelan. Saya percaya dia tidak akan meninggalkan kita gantung. Sebagai seorang lelaki, saya tidak mempunyai semua jawapan. Mampu untuk menjadikan perkara lebih kepada kerja-kerja kuasa yang lebih tinggi bagi saya. "

Tony Dungy berkata, "Anda tidak pernah pergi ke mana-mana sahaja dalam sukan atau dalam kehidupan hingga anda menjadi yakin dengan kebenaran Injil Yesus Kristus. Anda boleh menjadi seorang atlet profesional atau mempunyai kemasyhuran dan bagus kereta dan rumah yang bagus dan banyak wang, tetapi apa yang anda akan dapati adalah bahawa semua barangan yang hilang cantik dengan cepat. Anda perlu memahami bahawa Kristus mati kerana dosa kita, dan Dia mati bukan hanya untuk menjadi Juruselamat kita tetapi supaya Dia boleh menjadi pusat kehidupan kita. "

Kirsten Kuasa berkata, "Saya tidak berasa seperti saya mempunyai apa-apa keberanian apabila saya menjadi seorang Kristian; Saya hanya mengalah saya tidak berani. Saya tidak mempunyai apa-apa pilihan. Saya cuba untuk disimpan tidak percaya tetapi saya tidak dapat mengelak daripada menerima Kristus. "

Pemain NBA Kevin Durant berkata, "Saya percaya kasih Tuhan bagi saya, kematian korban Yesus kerana dosa-dosa saya, dan rahmat-Nya, tidak soleh saya, adalah apa yang menyelamatkan saya. Yang merendahkan saya dan membuat saya beribadah kepada-Nya. Saya juga percaya Syurga dikhaskan untuk saya dan yang terbaik masih belum datang. Saya telah menambah tatu mudah di pergelangan tangan saya yang kata, hidup untuk selama-lamanya. Firman Tuhan mengatakan bahawa di mana kita semua menuju. Dan saya mahu memulakan hidup dengan perspektif yang kekal pada semua yang saya lakukan sekarang. "

Grammy penyanyi yang memenangi anugerah Carrie Underwood berkata, "lagu-lagu saya kadang-kadang memberi tumpuan kepada Tuhan, Yesus dan iman. Setiap hari Rabu, suami saya dan saya mempunyai kumpulan belajar dengan rakan-rakan kami. Saya menghadiri gereja. Kami cuba untuk menumpukan masa pada waktu pagi untuk mengatakan doa. "

Pemenang pingat emas Olimpik Sanya Richards-Ross berkata, "Terdapat banyak ayat-ayat yang bermakna dalam Alkitab, tetapi yang saya katakan kepada diri saya yang paling sering adalah, 'boleh saya lakukan semua perkara melalui Kristus yang memberi kekuatan kepadaku!' Itulah kegemaran saya kerana di landasan yang , Saya biasanya cuba untuk melakukan perkara-perkara yang jarang dilakukan sebelum ini. Saya tahu bahawa itu hanya Allah yang memberikan saya kekuatan untuk mencapai perkara-perkara ini. "

Kita boleh pergi dengan lebih banyak contoh. Tetapi saya mahu anda tahu bahawa anda boleh menyertai orang-orang seperti ini dan ramai orang lain dengan membenarkan Yesus Kristus untuk membuat baru anda untuk tahun baru dan untuk kehidupan anda di luar. Bagaimana perubahan itu boleh berlaku?

1. Pertama sekali, untuk mempunyai baru anda untuk tahun baru, anda mesti "dalam Kristus." Ayat 17 bermula dengan, "Oleh itu, jika mana-mana lelaki dalam Kristus ..." Perkataan Yunani untuk "di" ertinya berada dalam 'kedudukan tetap' atau untuk 'kekal dalam had set'. Apakah ertinya berada dalam Kristus? Berada dalam Kristus menandakan kedudukan seorang mukmin setelah dia telah menerima Yesus Kristus sebagai Juruselamat mereka. Melainkan jika anda berada dalam Kristus, anda tidak boleh mempunyai gaya hidup baru atau mentaliti baru.

Istilah 'dalam Kristus' atau 'kepada-Nya' digunakan beberapa kali dalam Perjanjian Baru untuk menerangkan kedudukan dan manfaat yang beriman itu mempunyai. Notis Efesus 1: 7. Ayat ini memberitahu kita bahawa 'Sebab di dalam Dia kita memiliki penebusan kita oleh darah-Nya, pengampunan dosa, menurut kekayaan kasih karunia-Nya ...' Kita lihat di sini bahawa jika anda berada dalam Kristus, dosamu sudah dibasuh di bawah darah anak domba. Oleh kematian Kristus, dan kerana rahmat Tuhan, anda ditebus atau dihantar dari dosa dan azab dosa yang merupakan neraka.

Kedua, perhatikan Efesus 1: 3. Ayat ini menyatakan bahawa Allah "telah mengaruniakan kepada kita segala berkat rohani di tempat-tempat di syurga Kristus ..." Jika anda berada dalam Kristus, anda mempunyai berkat rohani yang anda tidak akan mempunyai sebaliknya. Sila perhatikan di sini bahawa ini tidak bercakap tentang nikmat yang ketara. Berada dalam Kristus tidak bermakna anda akan mempunyai rumah besar atau kereta mahal. Tetapi anda akan mempunyai berkat rohani seperti keamanan yang saja yang semua pemahaman, kegembiraan tidak terkata, keyakinan di tengah-tengah badai kehidupan, dan harapan langit di tengah-tengah putus asa. Matthew Henry berkata, "berkat rohani dan syurga adalah rahmat yang terbaik; yang kita tidak boleh menjadi sengsara. "

Sekarang, perhatikan Kolose 2:10: "Dan kamu adalah lengkap pada-Nya, yang merupakan ketua segala Principality dan kuasa." Apakah ertinya menjadi lengkap "di dalam Kristus"? Perkataan Yunani untuk "menyelesaikan" ertinya untuk 'menjadi sempurna' atau untuk 'mengisi'. Dalam erti kata lain, jika anda berada dalam Kristus, anda mempunyai semua yang anda perlukan untuk menjalani kehidupan Kristian. Anda mempunyai semua yang anda perlu dipertimbangkan benar di mata Allah. Anda mempunyai semua yang anda perlu lulus dari kehidupan di bumi ini untuk kehidupan yang akan datang di Syurga.

Jadi, kita lihat bahawa menjadi "di dalam Kristus" bermakna semua dosa kita akan dibasuh di bawah darah dan Allah selamatkan kami dari kuasa dosa dan hukuman dosa. Berada dalam Kristus bermakna kami peroleh berkat rohani kerana Yesus Kristus; dan berada dalam Kristus bermakna bahawa kita tidak kekurangan apa-apa yang berkaitan keselamatan dan kehidupan kita.

Menjadi "di dalam Kristus" adalah langkah pertama untuk mempunyai baru anda untuk tahun baru.

2. Mengadakan baru anda untuk tahun baru, anda perlu sedar bahawa anda adalah "makhluk baru." Kata Kedua Korintus 5:17, "Oleh itu jika mana-mana lelaki berada dalam Kristus, ia adalah makhluk yang baru ..." Terdapat banyak orang Kristian yang hidup sengsara, tidak produktif, dan mengalahkan kehidupan semata-mata kerana mereka tidak sedar dan menerima hakikat bahawa sejak mereka berada dalam Kristus, mereka adalah makhluk yang baru dan sudah tiba masanya bagi mereka untuk meletakkan diri cara lama dan memulakan hidup sesuai dengan kedudukan mereka sebagai anak Allah.

Bayangkan seorang pemuda yang kehilangan tempat tinggal, kusut, kotor, dan miskin. Dia berjalan di jalan-jalan mengemis untuk syiling hanya untuk mendapatkan menggigit untuk makan setiap hari. Pada suatu hari, seorang lelaki datang mencari dia sebagai dia duduk di atas mengemis sudut jalan. Orang ini memberitahu bahawa dia sebenarnya anak seorang pemilik perniagaan yang kaya dan bahawa bapanya mahu dia pulang, dapatkan hidupnya di landasan yang betul, dan mendapatkan pendidikan. Dia memberitahu pemuda itu bahawa terdapat banyak ruang untuk beliau di rumah ayahnya dan bahawa segala-galanya dia perlu - makanan, pakaian, dan wang - akan dijaga dari sudut bahawa pada. Sekarang, bayangkan jika yang seorang pemuda miskin enggan mengambil bapanya di atas yang jenis tawaran dan membuat keputusan untuk kekal sebagai pengemis kehilangan tempat tinggal.

Sudah tentu yang tidak masuk akal. Namun, itu adalah apa yang ramai orang Kristian melakukan setiap dan tiap-tiap hari. Mereka tidak hidup sesuai dengan status mereka sebagai pengikut Kristus. Neil T. Anderson telah menulis di dalam bukunya, The Bondage Breaker, bahawa Syaitan boleh "menghalang keberkesanan seorang Kristian jika dia boleh menipu anda untuk mempercayai bahawa anda adalah apa-apa tetapi satu produk masa lalu anda - tertakluk kepada dosa, terdedah kepada kegagalan, dan dikawal oleh tabiat anda. "beliau seterusnya berkata," Syaitan tidak boleh berbuat apa-apa kedudukan anda di dalam Kristus, tetapi jika dia boleh menipu anda untuk mempercayai apa yang Alkitab mengatakan tidak benar, anda akan hidup seolah-olah ia tidak benar . "

Jika anda tidak menyedari dan menerima hakikat bahawa anda adalah makhluk baru dalam Kristus, maka anda tidak akan hidup seperti Kristus dimaksudkan untuk anda untuk hidup. Anda tidak akan mempunyai kehidupan yang kuat, kemenangan yang anda boleh mempunyai. "Tahun baru" anda akan sama seperti yang anda "tahun." Tidak kira bagaimana berharap dan yakin anda rasa tentang Tahun Baru, dan tidak kira berapa banyak anda menentukan untuk tahun baru yang berbeza, syaitan akan mengingatkan anda setiap kegagalan anda mempunyai pada tahun lepas dan tahun-tahun sebelum ini. Beliau akan membebankan anda dengan dosa-dosa dan kesalahan-kesalahan anda pada permulaan Tahun Baru dan jika anda menerima pembohongan dan percaya bahawa hanya cara anda, maka anda akan melalui satu lagi tahun tidak hidup sehingga potensi penuh anda sebagai anak Allah.

Saya di sini untuk memberitahu anda bahawa anda tidak perlu berada dalam perhambaan kepada dosa. Anda tidak perlu melalui satu lagi tahun membuat kesilapan yang sama dan melakukan dosa yang sama. Anda boleh mempunyai baru anda untuk tahun baru jika anda sedar kedudukan anda sebagai makhluk baru dalam Kristus.

3. Mengadakan baru anda untuk tahun baru, anda akan menjauhkan semua 2 Korintus 5:17 mengatakan bahawa "jika mana-mana lelaki berada dalam Kristus, ia adalah makhluk yang baru" perkara-perkara lama. ": Yang lama itu telah berlalu; tiba-tiba, semua perkara-perkara yang menjadi baru. "Mereka mengatakan bahawa takrif gila adalah melakukan perkara yang sama berulang-ulang kali dan mengharapkan hasil yang berbeza. Itu adalah benar. Dan jika anda mahu keputusan yang berbeza pada tahun baru, anda perlu berhenti melakukan perkara yang sama lama lagi dan lagi. Alkitab mengatakan bahawa jika anda berada di dalam Kristus, dan jika anda seorang makhluk yang baru, maka perkara-perkara lama perlu "meninggal dunia." Apakah perkara yang lama dalam hidup anda yang anda perlu meletakkan diri pada tahun baru?

Adakah anda berbohong tahun yang lalu? Adakah anda mengabaikan solat dan membaca firman Allah ini tahun yang lalu? Adakah anda menipu dan berkomplot untuk mempunyai cara anda ini tahun yang lalu? Isteri-isteri, adakah anda tidak hormat kepada suami anda pada tahun lalu? Suami, adakah anda gagal untuk mengasihi isteri anda kerana anda perlu tahun yang lalu? Kanak-kanak, adakah anda tidak mematuhi ibu bapa anda pada tahun lalu? Apa sahaja yang anda lakukan pada tahun lepas yang mendapat hasil yang baik, anda perlu meletakkan diri pada tahun baru.

Perhatikan ayat ini dari Kolose 3 bab: "Tetapi sekarang kamu juga menunda semua ini; kemarahan, kemurkaan, niat jahat, hujat, komunikasi kotor keluar dari mulutmu. Lie tidak satu dengan yang lain, padahal kamu telah menunda orang tua itu dengan perbuatan-Nya. "

Jika anda ingin tahun baru tahun yang hebat, anda akan menjauhkan semua perkara lama yang anda telah lakukan pada tahun lepas dan pada tahun-tahun lepas yang dibuat tahun itu merupakan tahun yang buruk. Beri masa lalu anda kepada Allah melalui Yesus Kristus dan Dia akan menjaga untuk anda.

Biar saya menggalakkan anda untuk tidak hanya menjauhkan dosa-dosa dan kegagalan tahun yang lalu, tetapi untuk belajar daripada mereka dan melupakan mereka. Saya percaya dengan sepenuh hati bahawa lebih banyak gol dan projek-projek yang indah tidak pernah selesai kerana ketidakupayaan rakyat untuk melupakan masa lalu daripada untuk apa-apa sebab lain. Anda tidak akan mencapai apa-apa jua yang tahun baru jika anda membenarkan fikiran anda berdiam di atas dosa-dosa, masalah, masalah, dan kegagalan masa lalu anda.

Dalam Yesaya 43:18, Allah memerintahkan kepada orang Israel untuk melupakan hal-hal yang telah lalu. Beliau berkata: "Ingat kamu tidak segala sesuatu yang lama, tidak mengambil kira perkara-perkara yang telah lalu." Malah, Allah sendiri tidak ingat dosa-dosa kita. Beberapa ayat-ayat dalam bab yang sama dia berkata, "saya, walaupun saya, Akulah Dia yang blotteth pelanggaranku Mu demi saya sendiri, dan tidak akan ingat dosa-dosamu." Oleh itu, jika Allah tidak ingat dosa-dosa kita, tidak anda berfikir ia adalah yang terbaik untuk kita melakukan perkara yang sama?

Dennis DeHaan menulis puisi kecil yang pergi seperti ini:

Kelihatan tidak menyandarkan pada semalam
Penuh dengan kegagalan dan penyesalan;
Melihat ke hadapan dan berusaha menunjukkan jalan Tuhan
Semua dosa mengaku anda boleh lupa.

Kawan saya, menjauhkan dosa-dosa lama dan kegagalan masa lalu anda. Belajar dari mereka dan kemudian lupa tentang mereka agar tahun ini akan datang boleh menjadi salah satu yang besar, kerana tidak akan ada tahun baru untuk anda jika tidak ada baru anda untuk tahun baru.

Dalam kita hari ini, saya ingin bercakap dengan orang-orang di antara kamu yang tidak pernah menerima Yesus Kristus sebagai penyelamat anda. Dalam erti kata lain, anda tidak "di dalam Kristus" sekarang. Saya ingin menunjukkan kepada anda bagaimana anda boleh mendapatkan di dalam Kristus. Ini adalah satu-satunya cara anda boleh mengubah hidup anda dari luar dan dalam.

Ramai orang besar yang dahulu dan sekarang yang telah dikatakan Yesus Kristus dan kesan dia telah diberikan kepada kehidupan mereka.

Besar tentera Perancis dan pemimpin politik Napoleon Bonaparte berkata, "Saya hairan bahawa manakala impian yang tinggi untuk diri saya, Caesar, dan Alexander sepatutnya hilang dalam sekelip mata, seorang petani Yehuda - Yesus - akan dapat menghulurkan tangan-Nya di seluruh abad dan mengawal takdir manusia dan bangsa-bangsa. "rakan yang dihormati, anda boleh membiarkan Yesus Kristus bertanggungjawab bagi nasib anda juga.

Bola keranjang Julius besar "Dr. J "Erving berkata," Tujuan hidup adalah untuk didapati melalui Kristus mempunyai dalam kehidupan anda, dan memahami apa yang Dia bertujuan, dan mengikut rancangan itu. "

Bekas Presiden George W. Bush berkata, "Kristus adalah ahli falsafah yang paling besar: Dia berubah hati saya."

Ahli teologi dan ahli sejarah Philip Schaff berkata, "Tanpa Kristus, hidup adalah seperti senja dengan malam gelap di depan; dengan Kristus, ia adalah fajar pagi dengan cahaya dan kehangatan hari penuh di hadapan. "

Penulis hebat Scotland Robert Louis Stevenson berkata, "Apabila Kristus datang ke dalam hidup saya, saya datang kira-kira seperti kapal yang dikendalikan."

British penulis dan media personaliti Malcolm Muggeridge berkata, "Saya boleh mengatakan bahawa saya tidak pernah tahu bahawa kegembiraan adalah seperti sehingga saya berputus asa mengejar kebahagiaan, atau dijaga untuk hidup sehingga saya memilih untuk mati. Bagi kedua-dua penemuan Saya terhutang budi kepada Yesus. "

NFL quarterback Sam Bradford berkata, "Saya benar-benar tidak melihat sebab mengapa anda tidak akan mahu mempunyai hubungan dengan Yesus Kristus. Maksud saya, bukan sahaja Dialah makhluk yang paling besar manusia yang pernah berjalan di bumi, Dia semua yang saya mahu berusaha untuk. Dia segala sesuatu yang utama seseorang harus mahu berusaha untuk. "

Dunia-terkenal penginjil Luis Palau berkata, "Satu pertemuan dengan Yesus Kristus adalah cukup untuk mengubah anda, serta-merta, selama-lamanya."

Yesus Kristus mahu mengubah anda hari ini. Dia mahu membuat anda orang baru dari luar dan dalam. Allah berfirman di dalam Yehezkiel 36:26: A "hati yang baru juga akan Kuberikan kepadamu, dan semangat yang baru akan saya meletakkan anda dalam: dan saya akan mengambil hati keras keluar dari daging anda, dan saya akan memberi anda hati yang taat . "

Tuhan mahu untuk membawa kira-kira seperti ini perubahan dalam hidup anda. Sebab itulah dia menghantar Anak-Nya Yesus Kristus supaya kita dapat diselamatkan daripada dosa dan hukuman dosa. Alkitab mengatakan dalam Yohanes 03:16: "Allah sangat mengasihi orang di dunia ini, sehingga Ia telah beliau hanya diperanakkan Anak, supaya setiap orang yang percaya kepada-Nya tidak binasa, melainkan beroleh hidup yang kekal."

Biar saya tunjukkan kepada anda bagaimana anda boleh menerima Yesus Kristus sebagai Penyelamat anda hari ini.

Pertama sekali, anda perlu faham bahawa anda adalah seorang yang berdosa, sama seperti saya, dan bahawa kamu telah melanggar undang-undang Tuhan. Alkitab mengatakan dalam Roma 3:23: "Semua orang sudah berdosa dan jauh daripada kemuliaan Tuhan." Anda perlu faham bahawa kerana dosa-dosa anda, anda patut dihukum kekal di dalam neraka. Roma 6:23 mengatakan "upah dosa ialah maut ... ini adalah kedua-dua kematian fizikal di dalam kubur dan kematian rohani yang kekal di dalam lautan api.

Bagaimana anda boleh diselamatkan dari kematian ini? Roma 10: 9,13 berkata: "jika engkau mengaku dengan mulutmu Tuhan Yesus, dan harus percaya dalam hatimu bahawa Allah telah membangkitkan Dia dari antara orang mati, engkau akan diselamatkan ... Sebab, barangsiapa yang berseru kepada nama Tuhan, akan diselamatkan. "

Jika anda percaya bahawa Yesus Kristus mati di atas salib untuk dosa-dosa anda, dikuburkan, dan bangkit dari antara orang mati, dan anda mahu percaya kepada-Nya untuk keselamatan anda hari ini, sila berdoa dengan doa ini saya mudah: Bapa Suci Allah, saya menyedari bahawa saya aku seorang yang berdosa dan bahawa saya telah melakukan beberapa perkara-perkara buruk dalam hidup saya. Saya telah melanggar undang-undang anda. Demi Yesus Kristus, maafkanlah aku daripada dosa-dosa saya. Sekarang saya percaya dengan semua hati saya bahawa Yesus Kristus mati untuk saya, dikuburkan, dan bangkit semula. Tuhan Yesus, sila datang ke dalam hati saya dan menyelamatkan jiwa saya dan mengubah hidup saya hari ini. Amin.

Jika anda hanya dipercayai Yesus Kristus sebagai Penyelamat anda, dan anda berdoa bahawa doa dan bermakna ia dari hati anda, saya beritahukan kepadamu berdasarkan Firman Allah, anda kini diselamatkan daripada neraka dan anda sedang dalam perjalanan anda ke syurga. Selamat datang ke dalam keluarga Allah dan tahniah kepada melakukan perkara yang paling penting dalam hidup dan yang menerima Yesus Kristus sebagai Tuhan dan Juruselamat anda. Untuk maklumat lanjut untuk membantu anda bertumbuh dalam iman ditemui baru anda di dalam Kristus, pergi ke Injil Light Society.com dan membaca "Apa yang Harus Dilakukan Selepas Anda Masukkan Melalui Pintu". Yesus Kristus berkata dalam Yohanes 10: 9, "Saya pintu:. Oleh saya jika mana-mana lelaki masuk dalam, dia akan selamat, dan akan masuk dan keluar dan menemukan padang rumput"

Tuhan mengasihi anda! Kami suka anda! Semoga Allah memberkati anda, dan mempunyai Tahun Baru yang besar!