Choose another language. 

2 Коринтјаните 05:17 вели: "Затоа, ако некој е во Христа, тој е ново создание; старото помина; ете, се стана ново. "

Секој пат кога нова година се врти, луѓе почнат да размислуваат за нешта што може да се промени во нивните животи. Некои луѓе велат дека тие се случува да се губат телесната тежина и да почнат да јадат здрава. Други велат дека тие се случува да се вратиме на колеџ или се извлечат од долгови. Некои велат дека тие се случува да се напише книга или да започнат сопствен бизнис. И другите се заложат за добивање на организација или поминува повеќе време со семејството и пријателите.

На почетокот на новата година е навистина одличен повод да се направи промена во вашиот живот. Верувам дека Бог ни дава таква време маркери, како начин за нас да се запре, се погледне назад во нашите животи, и да ги идентификува она што можеме да го смениме за во иднина. Сепак, многу луѓе се фокусираат на изработка само надворешно промени - промени кои ќе го подобрат начинот на кој тие изгледаат, да се подобри нивниот животен стандард, или подобрување на тоа како другите ги види. Верувам дека најдобар промена може да се направи е промена од внатре кон надвор - промена на срцето, дух, и умот. Со други зборови, промена која доведува до нов сте за новата година. За нема навистина може да биде Нова Година за вас, ако нема нов сте за Нова Година.

Значи, денес, сакам да го споделам со вас од Божјото Слово како може да стане нов вас како што ние главата во новата година. Во Второ Коринтјаните глава 5, Пол е пишување на Коринтскиот верници за импликациите на Христовата смрт. Тој нагласува дека Христос умре за "сите луѓе", па секој може да има нов живот во Христа Исуса. Поради смртта на Христос, спасение не е ограничена само на Евреите, но е отворена за секого. Ова е добра вест за нас денес, бидејќи ни овозможува да знаете дека секој може да имаат голема промена во својот живот преку моќта на Евангелието на нашиот Господ Исус Христос.

Многу луѓе нашле нов живот во Христа. Некои познати луѓе за кои не сте слушнале за, како што се: пејачка Кери Андервуд, Супер Боул Победнички фудбалски тренер Тони Dungy, НБА играч Кевин Durant, писател и коментатор вести Кирстен сили, актер Блер Андервуд, олимписки спортист Брејди Елисон, олимписки шампион Санја Ричардс-Рос, и ГАЛ голф турнеја шампион Веб Симпсон, ги имаат сите наведено дека лицето кое го направи најголемата разлика во нивниот живот е Исус Христос.

Блер Андервуд рече: "Јас сум христијанин. Верувам дека Бог има план. Верувам дека тој нема да ни остават бесење. Како човек, јас не ги имаат сите одговори. Да бидат во можност да се сврти работите во текот на повисока сила работи за мене. "

Тони Dungy рече: "Никогаш нема да добиете било каде во спортот или во живот додека не станат убедени во вистината на Евангелието на Исус Христос. Вие може да стане професионален спортист или имаат слава и убаво автомобили и убаво куќи и многу пари, но она што ќе најдете е дека сите тие работи си оди прилично брзо. Мора да се разбере дека Христос умре за нашите гревови, и дека Тој умрел не само за нашиот Спасител но така што тој може да биде центар на нашиот живот. "

Кирстен сили рече: "Јас навистина не се чувствувам како да сум имал храброст кога станав христијанин, Јас само го даде во Јас не сум бил храбар.; Немав избор. Јас се обидуваа да не веруваат, но јас едноставно не можеше да се избегне Прифаќањето на Христа. "

НБА играч Кевин Durant рече: "Јас верувам дека Бог е љубов за мене, жртвениот смртта на Исус за моите гревови, и Неговата благодат, а не моите добри дела, се она што ме спасува. Тоа ме смири и ме тера да Му се поклониме. Јас исто така верувам Небото е резервирана за мене и дека најдоброто допрва треба да дојде. Јас додадов едноставен тетоважа на мојот рачен зглоб, која вели, во живо за вечноста. Божјото Слово вели дека е местото каде што сите ние сме на чело. И јас сакам да почне да живее со таа вечна перспектива за се што правам сега. "

Греми наградуван пејачка Carrie Underwood рече: "Мојата песни понекогаш се фокусира на Бог, Исус и вера. Секоја среда, мојот сопруг и јас имам една студија група со нашите пријатели. Јас одат во црква. Ние се обидуваме да се посвети време во утринските часови да каже молитва. "

Олимписки шампион Санја Ричардс-Рос изјави: "Постојат многу значајни стихови во Библијата, туку оној си велам најчесто е," можам да направам сите нешта преку Христа, Кој ме зајакнува! 'Тоа е мојата омилена, бидејќи на патеката , Јас сум обично се обидува да се прават работите кои ретко е направено порано. Знам дека тоа е само Бог, Кој ми дава сила да се постигне овие работи. "

Ние би можеле да одат со повеќе примери. Но јас сакам да знаете дека можете да се приклучат на му се допаѓа на овие и многу други луѓе со дозволување на Исус Христос да се направи нов сте за нова година и се за вашиот живот надвор. Како такви промени може да се случи тоа?

1. Прво на сите, ќе има нова сте за новата година, мора да биде "во Христа." Стих 17 започнува со: "И така, ако е некој во Христа ..." Грчкиот збор за "во" значи да се биде во на 'фиксна позиција "или да" живеат во зададените граници. Што значи тоа да се биде во Христос? Да се ​​биде во Христа означува положба на верникот откако тој или таа прифаќањето на Исус Христос како свој Спасител. Освен ако не сте во Христа, не може да има нов стил на живот или нов менталитет.

Терминот 'во Христа' или 'во Него "се користи неколку пати во Новиот Завет за да се опише на позицијата и придобивките кои верникот има. Известување Ефесјаните 1: 7. Овој стих ни кажува дека "во него имаме откуп преку Неговата крв, прошка на гревовите, според богатството на Својата благодат ..." Гледаме дека овде, ако сте во Христос, вашите гревови се измиени во крвта на Јагнето. Со смртта на Христос, и затоа на Божјата благодат, ќе се откупуваат или испорачана од гревот и казната за гревот кој е пеколот.

Второ, информации Ефесјаните 1: 3. Овој стих вели дека Бог "ни е благословен со сите духовни благослови во небесните места во Христа ..." Ако сте во Христа, имате духовни благослови дека не би имале. Ве молиме да се забележи дека ова е не зборуваме за материјални благослови. Да се ​​биде во Христа не значи дека ќе има голема куќа или скап автомобил. Но, ќе мора духовни благослови, како што се мир, што го надминува секое разбирање, неискажлива радост, доверба во средината на бурите на животот, и се надевам на небото во средината на очај. Матеј Хенри рече: "Духовни и небесен благослов се најголемите благослови; со кои ние не може да биде мизерно. "

Сега, информации Колосјаните 2:10: "И вие се заврши во него, кој е на чело на секое началство и власт." Што значи тоа да се заврши "во Христа"? Грчкиот збор за "заврши" значи "да се направи целосна" или на "наполни салата. Со други зборови, ако сте во Христа, имате се што ви треба за да се живее христијански живот. Имате се што ви треба да се смета праведен пред Бога. Имате се што ви треба да помине од овој живот на земјата во следниот живот во Рајот.

Значи, можеме да видиме дека да се биде "во Христа" значи дека сите наши гревови се измиени во крвта и се избави од власта на гревот и казната за гревот. Наоѓајќи се во Христа, значи дека имаме добиено духовни благослови, бидејќи на Исус Христос; и се во Христа, значи дека ние не се во недостаток на нешто што се однесува на нашето спасение и живот.

Да се ​​биде "во Христа" е првиот чекор за да се има нов сте за новата година.

2. Да имаат нова вас за нова година, мора да сфатат дека сте "ново создание.", Вели Второ Коринтјаните 5:17, "И така, ако е некој во Христа, тој е ново создание ..." Постојат многу Христијаните кои живеат мизерно, непродуктивни, и поразена животи, едноставно затоа што тие не се свесни и да ги прифатат фактот дека бидејќи тие се во Христа, тие се нови суштества и дека е време за нив да се стави настрана старите начини и ќе почнат да живеат според стоење како дете Божјо.

Замислете еден млад човек кој е бездомник, разбушавени, нечисти, и сиромашните. Тој шета по улиците молат за пари само за да добие еден касај да јадат секој ден. Еден ден, еден човек доаѓа во потрага по него додека тој седи на аголот на улицата молат. Овој човек му кажува дека тој е, всушност, син на сопственик на богатите бизнис и дека татко му сака да се врати дома, да добијат својот живот на вистинскиот пат, и да добијат образование. Тој му кажува на момчето дека постои многу простор за него во куќата на неговиот татко и дека сè што треба - храна, облека и пари - ќе бидат згрижени од таа точка. Сега, замислете ако тоа сиромашните млад човек одби да ги татка си на тој вид на понудата и одлучи да остане без покрив над главата просјак.

Се разбира, тоа е смешно. Сепак, тоа е она што многу христијани се направи секој ден. Тие нема да живеат во согласност со нивниот статус како Христови следбеници. Нил Т. Андерсон напиша во својата книга, ропството буренце, кој сатаната може да се "блокираат ефективноста на христијански ако тој може да те измами во верувајќи дека сте ништо друго освен производ на твоето минато - предмет на гревот, склони кон неуспех, и контролирани од страна на вашите навики. "Тој продолжува да се каже," сатаната не може да направи ништо за својата позиција во Христос, но ако тој може да те измами во верувајќи дека она што Библијата вели дека не е вистина, ќе живеете како тоа да не е точна . "

Ако не сфатат и прифатат фактот дека сте ново создание во Христос, тогаш никогаш нема да живеат како што Христос се наменети за вас да се живее. Вие нема да имаат моќен, победничката живот што ќе може да има. Вашата "Нова Година" ќе биде иста како "старата година." Без разлика колку надеж и оптимизам се чувствувате за Нова Година, и без разлика колку ќе се одреди да се направи нова година различно, ѓаволот ќе ве потсетам на секој неуспехот сте имале во изминатата година и во годините пред тоа. Тој ќе товар вас со вашите гревови и грешки на почетокот на Новата година и ако прифатите неговата лаги и веруваме дека тоа е само начинот на кој и да си, а потоа ќе поминат низ уште една година не живеат до вашиот целосен потенцијал како дете Божјо.

Јас сум тука да ти кажам дека ти не мора да биде во ропството на гревот. Вие не треба да се оди преку уште една година на правење на истите грешки и извршување на истите гревови. Можете да имаат нова вас за нова година, ако се реализира својата позиција како ново создание во Христос.

3. Да има нов сте за новата година, мора да се стави настрана сите 2 Коринтјаните 05:17 вели дека "ако некој е во Христа, тој е ново создание" стари работи. "; Старото помина; ете, се стана ново. "Тие велат дека дефиницијата на лудило прави истите работи одново и одново и очекуваат различни резултати. Тоа е вистина. И ако сакате различни резултати во новата година, што треба да престане да прави на истиот стар нешта одново и одново. Библијата вели дека ако сте во Христа, и ако сте нов суштество, тогаш стари работи треба да биде "помина." Кои се стари работи во вашиот живот што ви е потребно да се стави настрана во новата година?

Дали ќе лежат во изминатата година? Дали ви се занемари молитва и читање на Словото Божјо во изминатата година? Дали сте измамник и заговорнича да имате на вашиот пат во изминатата година? Жените, дали непочитување кон вашиот сопруг минатата година? Мажи, не успеете да ја сакаат своите жени како што треба во изминатата година? Деца, да не ви биде непослушен вашите родители во изминатата година? Што и да се случи во изминатата година што сте ја добиле лоши резултати, потребно е да се стави настрана во новата година.

Напомена овој стих од Колосјаните 3 глава: "Но, сега вие го исклучите сите овие; бес, лутина, злоба, богохулство, валкани комуникација од вашата уста. Лага не една до друга, бидејќи вие го стави надвор од стариот човек со неговите дела. "

Ако сакате да се направи на новата година одлична година, мора да се стави настрана сите стари работи што сте направиле во минатата година и во изминатите години, што го направи таа година лоша година. Дајте му на вашиот минатото со Бога преку Исус Христос и Тој ќе се грижи за тоа за вас.

Дозволете ми да ве поттикне не само да го премавне гревовите и неуспесите на изминатата година, но да се учи од нив и да заборавиме на нив. Верувам дека со целото мое срце што повеќе голови и прекрасни проекти никогаш не се завршени поради неможноста на луѓето да го заборави минатото отколку за било која друга причина. Вие нема да се постигне многу за ништо во новата година, ако ви овозможи вашиот ум да се задржиме на гревовите, проблеми, проблеми и неуспеси на вашето минато.

Во Исаија 43:18, Бог му заповеда на синовите Израилеви да се заборави на работите од минатото. Тој рече: "Запомнете вие ​​не поранешните нешта ниту се разгледа работите на старите." Всушност, Бог не се сеќаваме на нашите гревови. А неколку стихови покасно во истото поглавје, вели тој, "Јас, Јас сум тој ги бришам твоите престапи за рудникот себе, и нема да се сеќавам од своите гревови." Значи, ако Бог не се сеќаваме на нашите гревови, не мислите дека е најдобро за нас да го направи истото?

Денис DeHaan напиша малку песна која оди вака:

Гледај да не се врати на вчерашната
Значи полн со неуспех и жалење;
Гледам напред и да побара Бог е начин-
Сите гревови призна мора да се заборави.

Пријателе, се стави настрана старите гревови и неуспесите на вашето минато. Дознајте од нив, а потоа да заборавиме на нив, така што овој следната година може да биде голема, бидејќи нема да има нова година за вас, ако нема нов сте за новата година.

Како што се затвори денес, јас сакам да зборувам за оние од вас кои никогаш не прифаќањето на Исус Христос како твој Спасител. Со други зборови, не сте "во Христа" во моментов. Сакам да ви покажам како можете да добиете во Христа. Ова е единствениот начин на кој може да го промени вашиот живот од внатре кон надвор.

Многу големи луѓе од минатото и сегашноста се зборува за Исус Христос и влијанието што го има врз нивните животи.

Големиот француски воен и политички водач на Наполеон Бонапарта рече: "Јас чудо што со оглед на тоа амбициозни соништа за мене, Цезар, и на Александар треба да имаат исчезна во воздухот, на јудејски селанец - Исус - треба да бидат способни да се водат своите раце низ вековите и контрола на судбините на луѓето и народите. "Драги пријатели, можете да ги споделите Исус Христос да биде одговорен за вашата судбина, како и.

Кошарка голема Јулиј "Д-р Ј "Erving рече:" Целта на животот е да се најде преку имаат Христос во вашиот живот, и разбирање на она што Неговиот план, а по тој план. "

Поранешниот претседател Џорџ Буш изјави: "Христос е најголемиот филозоф: Тој го промени моето срце".

Теолог и историчар Филип Шаф рече: "Без Христос, животот е како на самракот со темната ноќ напред; со Христа, тоа е зора на утро со светлина и топлина на цел ден напред. "

На големо шкотскиот писател Роберт Луис Стивенсон рече: "Кога Христос дојде во мојот живот, дојдов за како добро управувани бродот."

Британскиот писател и медиуми личност Малком Muggeridge рече: "Можам да кажам дека никогаш не знаев каква радост беше како додека јас се откажал од спроведувањето на среќа, или се грижи да се живее се додека не го избра да умре. За овие две откритија Јас сум должен на Исус. "

NFL одбранбен Сем Брадфорд рече: "Јас навистина не гледам причина зошто да не би сакате да имате однос со Исус Христос. Мислам, не само што беше најголемиот човек кој некогаш стапнал на Земјата, Тој е се што сакам да се стремиме. Тој е се што некој некогаш треба да сакаат да се стремиме. "

Светски познатиот евангелист Луис Палау рече: "Еден средба со Исус Христос е доволно за да ви се промени, веднаш, засекогаш."

Исус Христос сака да го промените денес. Тој сака да ви се направи нов лице од внатре кон надвор. Бог вели во Езекиел 36:26: А "ново срце, исто така, ќе ви го давам, и нов дух ќе го ставам во себе: и јас ќе потрае камениот срцето на вашето тело, и Јас ќе ви дадам срце од месо . "

Бог сака да се донесе за овој вид на промени во вашиот живот. Тоа е причината зошто тој го испрати Својот Син Исус Христос, така што ние може да се спаси од гревот и казната за гревот. Библијата вели во Јован 3:16: "Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој кој верува во Него да не загине, туку да има вечен живот."

Дозволете ми да ви покажеме како можете да го прифатат Исус Христос како твој Спасител и денес.

Прво на сите, вие мора да разберат дека си грешник, исто како што сум јас, и дека сте скршени Божјите закони. Библијата вели во Римјаните 3:23: "Зашто сите згрешија и им недостасува Божјата слава." Ве молам, разберете дека поради своите гревови, вие заслужувате вечна казна во пеколот. Римјаните 6:23 вели: "платата за гревот е смрт ... Ова е и физичката смрт во гробот и вечна духовна смрт во огненото езеро.

Како може да се спаси од оваа смрт? Римјаните 10: 9,13 вели: "Дека ако ќе бидеш со твојата уста исповедаш дека Исус е Господ и поверуваш во твоето срце дека Бог Го воскреснал од мртвите, ќе бидеш спасен ... Зашто секој, кој ќе го повика името на Господово, ќе се спаси. "

Ако мислите дека Исус Христос умре на крстот за твоите гревови, Кој беше погребан и воскресна од мртвите, и сакате да има доверба во Него за твоето спасение и денес, ве молиме моли со мене оваа едноставна молитва: Светиот Отец Бог, сфаќам дека јас сум грешник и дека јас направив некои лоши работи во мојот живот. Јас се скршени вашите закони. За Исус Христос доброто, молам прости ми за моите гревови. Јас сега веруваат дека со сето мое срце дека Исус Христос умре за мене, Кој беше погребан и воскресна. Господи Исусе Христе, ве молиме да дојде во моето срце и го спаси мојата душа и го промени мојот живот денес. Амин.

Ако само доверлив Исус Христос како твој Спасител, а вие молеше молитвата и значеше тоа од вашето срце, ви ја објавувам дека врз основа на Словото Божјо, сега се спаси од пеколот и вие сте на вашиот пат до небото. Добредојдовте во семејството на Бога и честитки на тоа најважното нешто во животот и дека прима Исус Христос како свој Господ и Спасител. За повеќе информации за да ви помогнеме да растат во вашиот нов резултат вера во Христа, оди во Евангелието светлината Society.com и читање "Што да правиш, откако ќе влезете низ вратата". Рече Исус Христос во Евангелието според Јован 10: 9, "Јас сум вратата. Од мене ако некој влезе во, тој ќе биде спасен и ќе одат во и надвор, и ќе најде пасиште"

Бог те љуби! Ве сакам! Нека Господ Бог да ве благослови, и имаат големо Нова Година!