Choose another language.

Што значи да се биде сол и светлина, дел 3 (само Евангелистичката кампања на Исус, 220 дена од 20 јануари 2017 година / 587 ден од 1 јануари 2016 година)

Текст: Матеј 5: 13-16:

13 Вие сте сол на земјата; но ако солта го изгубила својот вкус, со што ќе се солени? оттогаш е добро за ништо, туку за да биде исфрлено, и да се тргне под подножјето на луѓето.
 
14 Вие сте светлината на светот. Градот што е поставен на рид не може да се сокрие.
 
15 Ниту мажите не запалат свеќа и не го ставаат под бус, туку на свеќник; и им дава светлина на сите што се во куќата.
 
16 Нека свети вашата светлина пред луѓето, за да ги видат вашите добри дела и да го прослават вашиот Отец, Кој е на небесата.
 
----------
  
По проповедањето на Евангелието секој ден 367 дена директно во текот на сезоната претседателска кампања 2016, секој ден проповедам на Евангелието во текот на првите 100 дена од мандатот на претседателот Доналд Трамп. Ако мислите дека еден нов претседател кој е на власт е единственото нешто што е потребно за да ја спаси Америка и "повторно да ја направите Америка", вие сте измамено измамени. Црквата мора да следи и "да ја задржи главната работа главна работа, а тоа е постигнување неверници со Евангелието на Господ Исус Христос и молејќи се за нивно спасение, бидејќи проблемот во Америка не е само непослушните претседатели, политичари и луѓе, но непослушните пастири, проповедници и парохијани кои одбија да ја послушаат Големата комисија на Господа, која треба да: "Одете во целиот свет и проповедајте го Евангелието на секое суштество", и кои одбија да ги послушаат Божјите повторени заповеди за "да се молат без да престане "за неверниците, верниците и политичките водачи". Затоа, ве охрабруваме да се молите за новиот претседател, но не да се фатите во политичките настани како што тоа го прави светот. Ништо нема да се промени сè додека луѓето не се спасат и не им се заблагодарат на Господ. И тоа е она за што се работи оваа кампања.
  
Оваа кампања е инспирирана од следните три стиха: 1 Коринтјаните 2: 2, кој вели: "Зашто решив да не знам ништо меѓу вас, спаси Исус Христос и распнат го." Дела 5:42, кој вели: "И секој ден во храмот и во секој дом, престанаа да не учат и да проповедаат Исус Христос" И 2 Тимотеј 2: 4, кој вели: "Ниту еден човек што не се заплеткал со работите на овој живот, за да му угоди на оној што го избрал да биде војник".

Оваа серија не е нужно за христијаните. Сепак, се надевам дека сте еден од оние светци кои сè уште ја сакаат да ја слушнат "старата, стара приказна за Исус и Неговата љубов" - Како што уште една химна вели: "За оние кои го знаат најдоброто, гледам глад и жед да го слушнат како остатокот." Оваа серија е првенствено за неверниците, за да можат да го слушнат и разберат Евангелието и да бидат спасени од гревот и казнувањето на гревот што е пекол. Ова е порака број 220 од 20 јануари 2017 година, 587 ден од 1 јануари 2016 година.

Г.В. Виграм рече: "Наскоро ќе бидеме таму со Христа. Бог не ни значеше да бидеме среќни без Него, но Бог прво ќе нѐ наведе да бидеме Сведоци за Него овде, за да издржиме колку што е можно повеќе светлина".
 
Исус објави дека сме светлината на светот. Но, колкумина од нас сјаат? Колкумина од нас ја скриле нашата светлина? Ако сме светлина, не е практично да не блеснеме. Исус рече: "Ниту мажите не запалат свеќа, ниту го ставаат под бус, туку на светилник, и им дава светлина на сите што се во куќата" Сепак, денес многу христијани не сјаат.
 
На кои начини ја криеме нашата светлина?
 
Прво, ние го криеме нашето светло со тоа што не го споделуваме Евангелието. Кога последен пат сте разговарале со некого за Исус? Кога беше последниот пат кога поминавте Евангелието? Според LifeWay Research, 75% од сите христијани не го споделиле Евангелието со друго лице повеќе од двапати откако биле спасени. Најјасен начин да се биде сол и светлина во светот е да им кажете на луѓето за Светлината на светот.
 
Второ, ние го криеме нашето светло кога живееме во грев. Живеењето во грев ја намалува нашата жар за Евангелието и ја затемнува нашата светлина. Не можеме да објавиме дека Исус ги спасува луѓето од ропство на грев кога ние самите постапуваме како да не сме биле ослободени. Згора на тоа, не можеме да му покажеме на светот подобар начин кога живееме според самиот свет.
 
Трето, ние го криеме нашето светло со тоа што не сме добри членови на општеството во кое сме сместени. Кога беше во процес на започнување на универзитетот Либерти, Џери Фалвел еднаш рече: "Ако е христијанин, треба да биде подобро". Таа изјава може да се примени на секој аспект од нашиот живот како христијани. Светлата на светот треба да бидат подобри соседи, подобри пријатели, подобри вработени, подобро шефови, подобри брачни другари, подобри ученици, подобри наставници. Ова не мора да значи дека ќе бидеме поквалификувани, пообразовани или познавачи од другите. Она што значи тоа е дека, во секоја интеракција, на сите луѓе ќе ја покажеме Христовата љубов, загриженост и сочувство.

Ти и јас сме светлата на овој свет. Прифатете ја улогата што ни ја дал Исус да биде носител на светлина во темнината. Свети! Не криј ја својата светлина. Ставете го на свеќник и држете го надолго, за да можат другите да видат и да бидат спасени од неа.
 
Како што напишал Филип П. Блис, ние сме "долни светла" кои мора да гориат за да ги спасиме грешниците од одредено уништување:
 
Светло светат милоста на нашиот Татко,
Од Неговиот светилник века,
Но, за нас го дава чувањето
Од светлата долж брегот.
 
Темно ноќта на гревот се насели,
Гласно гневни лути бранови;
Жалите очи гледаат, копнеат,
За светлата долж брегот.
 
Свртете ја вашата изнемоштена светилка, брат ми;
Некои сиромашни морнари, исфрлени од бура,
Обидувајќи се да го направи пристаништето,
Во темнината може да се изгуби.
 
Нека запалат долни светла!
Испрати сјај низ бранот!
Некои сиромашни несвестица, се борат морнар
Можете да спасите, може да заштедите.
 
Сега, за оние од вас кои не се спасени, запомнете дека Исус е светлината на светот. Тој дојде да блесне во твојата темнина и да ја спаси твојата душа. Дозволете ми да ви покажам како можете да го примите како Твојот Спасител.

Прво, прифатете го фактот дека сте грешник и дека сте го скршиле Божјиот закон. Библијата вели во Римјаните 3:23: "Зашто сите згрешија и не ја слават Божјата слава"

Второ, прифати фактот дека постои казна за грев. Во Римјаните 6:23 Библијата вели: "Зашто платата за гревот е смрт ..."

Трето, прифатете го фактот дека сте на пат кон пеколот. Исус Христос во Матеј 10:28 рекол: "И не се плашете од оние кои го убиваат телото, но не можат да ја убијат душата, туку страв од оној кој може да ја уништи душата и телото во пеколот". Исто така, Библијата вели во Откровение 21: 8: "Но страшните и неверните, и гнасни, и убијци, проповедници и гатачи, и идолопоклоници и сите лажливци, ќе учествуваат во езерото што гори со оган и Сулфур: што е втората смрт. "

Сега тоа е лоша вест, но тука е добрата вест. Исус Христос во Јован 3:16 рекол: "Зашто Бог толку го возљуби светот, што го даде својот единороден Син, за секој што верува во него да не загине, туку да има вечен живот" Верувај во твоето срце дека Исус Христос умре за твоите гревови, беше погребан и воскресна од мртвите со силата Божја за вас за да можеш да живееш вечно со Него. Молете се и побарајте од Него да дојде во твоето срце денес, и Тој ќе.

Римјаните 10: 9 и 13 вели: "Ако со устата ти исповедаш Господ Исус, и ќе веруваш во твоето срце дека Бог го воскресна од мртвите, ќе се спасиш ... Зашто, кој ќе го повика името на Господ ќе се спаси. "

Ако верувате дека Исус Христос умрел на крстот за своите гревови, бил погребан и воскресна од мртвите и сакате да Му верувате на своето спасение денес, молете се со мене оваа едноставна молитва: Светиот Отец Боже, сфаќам дека јас Сум грешник и дека направив некои лоши работи во мојот живот. Жалам за моите гревови, и денес избирам да се свртам од моите гревови. За доброто на Исус Христос, прости ми ги моите гревови. Верувам со сето свое срце дека Исус Христос умре за мене, беше погребан и повторно се кренав. Верувам дека Исус Христос е мој Спасител и јас избрав да го следам Него како Господ од овој ден напред. Господи Исусе, молам, дојди во моето срце и да ја спаси мојата душа и да го промени мојот живот денес. Амин.

Ако само му верувате на Исус Христос како на вашиот Спасител, и ја молевте таа молитва и го значеше тоа од твоето срце, јас ви објавувам дека врз основа на Божјото Слово, сега сте спасени од Пеколот и вие сте на пат кон небото. Добредојдовте во семејството Божјо! Честитки за тоа што го направивте најважното нешто во животот и тоа го прима Исус Христос како ваш Господар и Спасител. За повеќе информации за да ви помогне да растат во својата новооткриена вера во Христа, одете во Евангелието светско општество. И прочитајте "Што да направите откако ќе влезете низ вратата". Исус Христос во Јован 10: 9 рекол: "Јас сум врата: од мене, ако некој влегува во него, ќе се спаси, ќе влезе и ќе излезе и ќе најде пасиште"
 
Бог те сака. Ние те сакаме. И Бог може да те благослови.